Много хора обичат да похапват. Особено на празници и най-вече в компанията на близки и роднини. Пикът обикновено идва по Коледа, когато от масата на Бъдни вечер почти директно се прехвърляме на семейния обяд, а храната винаги е в изобилие. Скромните седем блюда, с които традиционно започват празненствата, отдавна са придобили по-сериозни размери и количества, а месните свински деликатеси след дългите пости са истинско изкушение. За да е спорна и добра годината, българинът си хапва здраво и обилно, проблемът е, че все по-често прекалява. 

"Коледа не бива да се превръща в състезание по хранене", съветват все по-често диетолозите.

Колкото и да е разтеглив стомахът, приемът на много и различна храна наведнъж е истински шок за него. А в усилието си да преработи огромните количества, силно се затруднява. Преплитането на киселинни и алкални сокове в стомаха обикновено вреди на лигавицата и е възможно да провокира колики, подуване, гастритна болка, дори колит. Най-големите проблеми обаче настъпват, когато организмът привикне към преяждането и започне да го третира като нещо нормално.

"Хроничното преяждане води не само до панкреатит, но и до затлъстяване, диабет, съдови заболявания, ставни проблеми и ендокринни болести. Хора с холиаза могат да получат остро възпаление на жлъчния мехур и да се стигне до операция", предупреждава гастроентерологът от Първа МБАЛ-София д-р Нели Иванова.

За да не се стига чак до там, ето няколко практични съвета, които могат да направят добра услуга на стомасите ни по празниците:

1. Сипвайте по-малки порции. Очите винаги са лакоми, особено когато трапезата е отрупана с всевъзможни вкусотии. Но с по-малко храна в чинията имате шанс да опитате от всичко, без да преядете.

2. Яжте по-бавно. Ако се нахвърлите върху храната, със сигурност няма да почувствате удоволствието на празника, защото първо ще се надуете за отрицателно време, а след това ще ви се доспи. Рязкото натоварване на стомаха концентрира цялата енергия на организма, а комбинацията с алкохол почти сигурно ще ви изпрати в кревата преди 22 часа.

3. Дъвчете. Много е важно храната да стига до стомаха добре сдъвкана. Когато зъбите свършат половината от работата на червата, те не се затормозяват (съответно няма киселини и газове) и биха могли да преработят дори повече храна от възможностите си. Това със сигурност ще удължи празника и ще ви позволи да опитате от всичко на трапезата. Привържениците на здравословното хранене, например, съветват всяка хапка да се дъвче поне 20 пъти преди да бъде глътната.

4. Не прекалявайте с алкохола и газираните напитки. Звучи клиширано и никой не харесва да го чува по празници, но концентрираният алкохол в големи количества води не само до главоболия на сутринта. От него най-много страда черният дроб, който филтрита и всички останали токсини в организма. Когато не може да се справи с всички поставени "задачи", в кръвта остават повече вредни вещества, а от тях страда целият организъм. При слаб стомах, например, повръщането ви е в кърпа вързано, а махмурлукът - гарантиран. Газираното на свой ред ще ви "подари" газове и подуване на стомаха, така че да не можете да погледнете храна в следващите поне 24 часа.

Ако все пак се стигне до спасителни мерки след преяждане и препиване, има няколко неуспорими "бабини" лека. 

Водните процедури, например, са изключително ефективни, защото активират кръвообращението, а това помага за по-бързото изхвърляне на натрупаните токсини от несмляна храна и алкохол. Краката се потапят в кофа с хладка вода (37°С). Към нея постепенно и много бавно се долива гореща така, че за около 15 минути да стигне до 40-43°С. 

Ако коремът ви се разпъва от газове, помага кориандър. Той се мели в мелничка за кафе и се пие след храна по половин чаена лъжичка. Подобно действие има и ментовият чай, но препоръката е да се пие топъл.

При тежки състояния прясно изцеденият сок е истински еликсир, защото доставя на организма глюкоза, фруктоза и минерални вещества, които оводняват тялото, дават енергия на клетките и хранят мозъка. Освен това фрешовете са богати и на пектин, който успокоява стомаха. Ако изцедите половин лимон, два портокала и един грейпфрут, ще погълнете истинска витаминна бомба, която ще възстанови електролитния баланс в организма.

Добре е след празник под ръка да имате и витамин С. По-ефективна е комбинацията с мед. Букетът от глюкоза, фруктоза и витамин С подпомага детоксикацията на организма, като активира работата на черния дроб.