Многобройните бунтовнически групировки в Сирия имат двойствен имидж, което затруднява ключовите играчи в опита им да идентифицират приемливи партньори в мирните преговори, пише американското издание "Форин полиси".

Който за Русия е терорист, за САЩ е борец да свобода, отбелязват наблюдатели.

Същевременно тези дни стана ясно, че в рамките на борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава") Русия споделя информация с талибаните в Афганистан, чиято дейност самата тя е забранила на своя територия и за връзки, с които преследва свои граждани.Новината съобщи в. "Вашингтон пост". Изданието припомня, че талибаните са известни с публични кървави екзекуции и натрапване на екстремистка интерпретация на ислямското право на жителите на контролираните от тях територии.

"Интересите на талибаните обективно съвпадат с нашите", заяви Замир Кабулов - специален представител на руския президент Владимир Путин за Афганистан.

Москва вижда в тях бастион, който възпрепятства напредването на "Даеш" в Афганистан, отбелязва "Вашингтон пост".

Говорителката на руското външно министерство заяви по телефона за изданието, че интересите на Русия и талибаните съвпадат единствено в сферата на борбата срещу "Даеш". Според нея сътрудничеството на страните е ограничено в обмяната на информация. Тя обаче отказа да уточни за каква информация става дума.

Разбра се също, че САЩ в продължение на години контактуват с режима в Дамаск, само и само да склонят Башар Асад да се откаже от властта, или да спретнат военен преврат срещу него. Но така единствено е бил легитимиран режимът, писа в. "Уолстрийт джърнъл". Асад пък печели симпатии с борбата си срещу "Даеш".

Води се международна кампания с цел изключване на сирийските бунтовници от мирните претовори под егидата на ООН, пише "Форин полиси". Миналата седмица обаче тя прерасна в международен скандал. Първо САЩ предложиха иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция да бъде включен в списъка на ООН с терористични организации. Бойци от този Корпус действат в Сирия в подкрепа на правителството. В отговор обаче Иран заплаши да обяви ЦРУ за терористична група.

Този спор само подчертава проблемите, с които се сблъскват администрацията на Барак Обама и другите ключови играчи в опита си да направят избор сред 167 групировки, които са обвинявани в тероризъм поне от една страна членка на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС). Тя се състои от 17 държави и координира международните усилия за прекратяване на гражданската война в арабската република.

През ноември МГПС възложила на йорданския външен министър Насър Джуде незавидната задача да изясни кой в кръвопролитната гражданска война в Сирия трябва да бъде обявен за терорист. Тази инициатива получила най-голяма подкрепа от страна на първия руски дипломат Сергей Лавров, който винаги се е стремял да блокира участието на някои от най-влиятелните групировки, борещи се срещу Башар Асад, под предлог, че са терористи.

Бойци от Фронта "Ан Нусра" завземат село в Северна Сирия. Макар да се бори
срещу Асад, тази групировка е смятана за терористична. Снимка Уикипедия

САЩ пък са за открит подход към политическите преговори. Това би позволило на предизвикващи противоречиви чувства ислямистки групировки - но нито "Даеш", нито Фронтът "Ан Нусра" (сирийския клон на "Ал Кайда" - б.р.) - да участват в процеса при условия, че няма да го саботират.

На 18 декември Насър Джуде представил на колегите си от МГПС копие от предварителен списък на терористичните организации. В него били включени групировки от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и други съюзници на сирийското правителство до подкрепяните от САЩ кюрдски опълченци от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС). Имало и редица ислямистки групировки,сред които "Ахрар аш Шам", и "Джаиш ал ислам", които се сражават срещу Асад.

Освен Иран, недоволство изразили Ирак и Либия. Лавров пък настоявал организации като "Джаиш ал ислам", биещи се срещу руските сили в Сирия, също да бъдат обявени за терористични.

"Ясно бе, че почти няма съгласие п въпроса какво представлява една терористична организация", спделя присъсствал на срещата американски дипломат от ООН. "Смятам, че в крайна сметка ще стигнем до много ограничен списък от грулировк, които ще бъдат признати зе тирористични и изключени от процеса. При това доста организации могат да бъдат включени или изключени от този списък в зависимост от поведенето си|", допълва той.

Свободната сирийска армия (ССА), която има подкрепата на САЩ и други външни сили с ключова роля, най-вероятно няма да се сблъска със съпротива при включването й в процеса на преговорите, смята "Форин полиси".

Има обаче и немалко т. нар. сиви групировки, допълва американският дипломат. Сред тях са "Ахрар ал Шам" и "Джаиш ал ислам". Те са сред най-ефективните борци срещу режима на Асад. Те обаче имали тясно сътрудничество с някои от най-печално известните екстремистки групи, сред които Фронтът "Ан Нусра", макар че в последно време се опитват да се разграничат от тях.

"Джаиш ал ислам" е подкрепяна от Саудитска Арабия и Русия я обвинява в нападение срещу нейното посолство в Дамаск. И Москва, и Техеран считат тази групировка и "Ахрар ал Шам" за терористични.

В резултат на спора Стафан де Мистура - специалният посланик на ООН за Сирия, се нагърбил със задачата да създаде калиция от опозиционни групи, която да участва в политическите преговори. В нея влизат и въоръжени групировки, срещу които рязко се изказват влиятелни държави.