"Даеш" (Ислямска държава) може да участва в трафик с човешки органи, твърди Ройтерс, като се позовава на декларация на ръководството на групировката, датирана от 31 януари 2015 г. Според текста, преведен от правителството на САЩ, е позволено отнемането на органи от жив пленник, за да се спаси живот на мюсюлманин.

Автентичността на документа не е потвърдена. Според щатските власти той е придобит заедно с други масиви от данни по време на акция на спецчастите в източна Сирия през май.

"Животът и органите на вероотстъпниците не трябва да се уважават и могат да бъдат отнемани безнаказано", пише в документа, който е във форма на фетва - религиозно правила, издадено от Комитета по изследвания и фетви на Даеш.

"Отнемането на органи, което води до смърт на пленника", не е забранено, пише в документа, обозначен като Фетва №68.

Документът не дава доказателство, че "Даеш" се занимава с вадене на органи или техния трафик. Но Ирак вече обвини групировката, че тя печели от търговия с човешки органи.

Също така документът не дава яснота и за термина "вероотстъпник", въпреки че Даеш е убила или задържала както мюсюлмани, които не следват нейните правила, така и хора от други религии.

При майския рейд в Сирия, който доведе до убйството на "финансовия министър" на "Даеш" Абу Саяф, американските спецчасти събраха 7 терабайта информация на харддискове, флашки, DVD-та и хартиен носител.

Но досега документи от този масив не бяха огласявани, освен информация за нелегалния трафик с антики, който "Даеш" върти.

Документите показват как терористите легализират престъпленията, които нейните войници могат да извършват. Например, във Фетва №64 е описано при какви случаи те могат да изнасилват или не пленени жени.

Фетвата, която легализира отнемането на органи, е оправдана с аналогия с канибализма при екстремни условия, който бил разрешен от ислямски учени: "Група ислямски учени са позволили в случай на нужда вероотстъпникът да бъде убит, за да бъде изядена неговата плът, което е начин да се извлече полза от неговото тяло".