Български офицер е сред задържаната от проруски сепаратисти в град Славянск група от военни наблюдатели, предаде агенция УНИАН.

Съобщението е предадено и от още няколко рускоезични сайтове в Украйна. Няма обаче потвърждение от други източници.

Групата от осем души била задържана в автобус. Първоначално бе съобщено, че става дума за наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). По-късно сепаратистите съобщиха, че това са чуждестранни военни наблюдатели, заподозрени в шпионаж в полза на НАТО. Задържани били четирима граждани на Германия и по един на България, Чехия, Дания и Полша. С тях имало и представители на генщаба на украинската армия. Всички пътували с коли на ОССЕ.

У тях били намерени карти на Славянск, на които били нанесени пропусквателните пунктове, издигнати от сепаратистите. Освен това хората носели в себе си патрони и военни жетони.

Подробностите бяха съобщени от Денис Пушилин - председател на временното правителство на самообявилата се Донецка народна република. Според Пушилин сепаратистите са готови да разменят чужденците срещу пленени свои съратници, сред които и самозвания "народен губернатор" на Донецка област Павел Губарев.