"Основното строителство на сухопътния участък на ”Южен поток” в България и Сърбия ще започне това лято, като още през май започва поставяне на тръбите."

Това заявява шефът на "Газпром" Алексей Милер в съобщение, публикувано в сайта на компанията.

"В България скоро ще бъде подписан договор за доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонал и пускане в експлоатация на участъка от газопровода", се казва в събщението.

"Днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност", изтъква Алексей Милер. Според него през есента се предвижда да бъде даден стартът на полагането в морския участък. Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г.

Европейската комисия обяви в петък, че очаква България да обезпечи не само функционирането на газопровода "Южен поток" в съответствие с европейското законодателство, но да го спазва и при развитието и реализацията на проекта.

Брюксел е притеснен, че предложените поправки в Закона за енергетиката, които разделят "Южен поток" на отделни части и обособяват т.нар. морски газопровод, не съответстват на правилата на европейския вътрешен енергиен пазар. Предвидените данъчни преференции за "Газпром" в споразумението между "Българския енергиен холдинг" и "Газпром" за строежа на газопровода също нарушават европейското законодателство. Друг проблем е предоставянето на "Газпром" правото да определя таксите за ползването на тръбопровода.

Освен това Еврокомисията има принципни притеснения относно междуправителствените споразумения на България и останалите европейските страни, през които е планирано да мине газопровода, и Русия.

Брюксел предупреди, че ако "Южен поток" бъде изграден в нарушение на европейските закони, включително по отношение на обществените поръчки по проекта, или ако бъде експлоатиран в нарушение на европейските правила, ще бъдат предприети необходимите стъпки за осигуряване на прилагането на законодателството на ЕС.

През март Еврокомисията обяви, че замразява преговорите с Русия за "Южен поток" заради кризата в Украйна. Миналата седмица Европарламентът гласува с огромно мнозинство резолюция за спиране на проекта. Тя има незаконодателен характер, но не е за пренебрегване.

Въпреки това българското правителство продължава да твърди, че строителството на наша територия ще започне още тази година, а според шефа на "Южен поток България" Игор Елкин, това ще стане през май или юни.
Външният министър Кристиан Вигенин заяви преди няколко дни пред Клуб Z, че резолюцията не трябва да се преувеличава.

"Не "Южен поток" е проблемът на Украйна, нито проблемът в отношенията между ЕС и Русия. В България, за разлика от много други въпроси, по "Южен поток" като че ли има единодействие и единомислие и на институции, и на партиите. Това е важен национален проект. Той е важен за сигурността на страната и на гражданите", каза той.

На 24 април министърът на енергетиката Драгомир Стойнев увери журналисти в Брюксел, че е убедил Европейската комисия в приемливостта на приети на първо четене поправки в българския закон за енергетиката, които изваждат част от бъдещия газопровод и българската земя под него от юрисдикцията на ЕС. Час по-късно Комисията опроверга Стойнев и предупреди, че ако българските власти упорстват да строят "Южен поток" по своите разбирания, могат да навлекат на страната си правни последици.

"Законодателството на ЕС се прилага към инфраструктурата под юрисдикцията на ЕС (това включва българските териториални води и българските изключителни икономически зони),“ каза часове след Стойнев Забине Бергер, говорителката на Йотингер. „Дължината на отсечката на сушата на „морския газопровод" няма значение за оценката на Комисията за предложените поправки. Ако „Южен поток“ бъде построен в нарушение на законите на ЕС, Комисията ще предприеме необходимите стъпки, за да гарантира, че законодателството на ЕС ще се прилага,“ добави тя.