Статус кодът  HTTP 451 вече е поет от Internet Engineering Task Force (IETF), независимата организация, която е отговорна за много от операционните стандарти на интернет, пише Motherboard.com.

Когато потребителят потърси сайт,  който е блокиран заради легални причини, разбирай, цензура, той ще бъде посрещан със съобщение HTTP 451 error, вместо използваното обикновено 403 error (забранен достъп).

Кодът битува от 2 години, като съобщението за него е създадено от софтуерния инженер Тим Брей, който на свой ред е бил вдъхновен от съобщение на блога на Тeрънс Идън, експерт по компютърната сигурност:

"На моите интернет доставчици им беше наредено да цензурират The Pirate Bay и те са се соъбразили с това. Но аз съм притеснен, че цензурата ще става още по-всеобхватна. И след като мрежовата неутралност загива, ние ще ставаме свидетели на все повече сайтове, които са блокирани по нареждане на правителствата, които се страхуват от това, че не могат да ги разберат."

Идън препоръчва кода 451 в знак на съпричастие с култовата антитопия на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт" и Брей се захваща с това.

Но уеб стандартите не се промнят за една нощ. Сега, когато IETF е поела ангажимент, вероятно скоро кодът ще бъде официализиран.