Независимо дали е завит в лъскава хартия, оформен като коледна декорация или просто на блокчета, луксозният шоколад се оказва много труден за продажби в страните с горещ климат, където се топи, преди да влезе в устата, пише в. "Файненшъл таймс".

Но това е на път да се промени - най-големият производител на шоколад за хранителната индустрия - швейцарската компания Barry Callebaut, започва продажбата на устойчив на температура шоколад, който ще ѝ помогне да увеличи бизнеса си извън пределите на САЩ и Европа.

"Шоколад, който издържа на температури до 38 градуса - с 4 повече от стандартното, без да променя вкуса си, ще промени играта из основи", казва Антоан дьо Сен-Африк, изп. директор на Barry Callebaut.

"Така премахваш бариерите за потребителите, защото не всички магазини имат климатик. Освен това и разходите за транспортиране на продукта стават по-малки", обяснява той.

Устойчивият на температура шоколад не е ново изобретение. Американският производител Hershey е доставял "тропически" шоколад на войската по време на Втората световна война, както и по време на войната в Персийския залив.

Но заради температурните рекорди на 2015 г. все повече производители си замислиха как да направят шоколада термоустойчив. В Европа шоколадът може да се намери на всяка крачка и цената му не е висока, но в Близкия изток той струва много повече и се намира на много по-малко места, защото е необходимо да се продава в климатизирани помещения.

Швейцарският концерн Nestle наскоро се похвали, че е открил технология, която увеличава температурната поносимост на сладките изделия. Но очаква първите направени с нея шоколади да излязат на пазара след 3 години.

От Hershey са по-бързи. Компанията смята да лансира на пазари извън САЩ термоустойчив шоколад през 2016 г., но не дава повече подробности.

От Barry Callebaut, които доставят материал за големите производители на шоколадови изделия също не казват на кои клиенти са пратили първата термоустойчива продукция. Но обясняват, че технологията им е разработена от експерти във влажния и горещ Сингапур.