България официално се нареди сред 19 страни, поискали домакинство на европейското по футбол през 2020 г. Списъкът е публикуван на сайта на УЕФА.

Както е известно, по инициатива на шефа на организацията Мишел Платини, по-следващите еврофинали ще са нещо като паневропейски шампионат. Мачовете ще се играят в 13 различни градове и държави - това число откриването и финалът. Решение ще бъде взето на заседание на изпълкома на УЕФА на 19 септември в Женева. Сред членовете на ръководното тяло на УЕФА е шефът на БФС Борислав Михайлов.

Ето списъкът на държавите и градовете: България - София, Азербайджан - Баку, Англия - Лондон, Беларус - Минск, Белгия - Брюксел, Германия - Мюнхен, Дания - Копенхаген, Израел - Йерусалим, Ирландия - Дъблин, Испания - Билбао, Италия - Рим, Македония - Скопие, Румъния - Букурещ, Русия - Санкт Петербург, Уелс - Кардиф, Унгария - Будапеща, Холандия - Амстердам, Швеция - Стокхолм, Шотландия - Глазгоу. 

Заявки за полуфиналите и финала са само две: Англия - Лондон (стадион "Уембли"), Германия - Мюнхен ("Алианц Арена").

Кандидатурата е една от причините БФС максимално бързо да иска да почне строежа на нов национален стадион. Преди броени дни бе подписан договор между централата, "Славия" и немският инвеститор ISD, по силата на който арената ще се гради на мястото на стадиона в квартал "Овча Купел". Надеждите са работата да почне догодина.

Съоръженията трябва да оттговарят на определени изисквания, свързани с капацитет, инфраструктура и т.н. София може да се надява на мач от финалите, предвид параметрите на бъдещия стадион. За най-решителните мачове кандидатстват ултрамодерни арени като "Уембли" и "Алианц Арена".