"Ботев" (Пловдив) победи "Левски" 2:0 в Пловдив в първи мач от 35-ия кръг на "А" група.

Загубата е под рекордния №13 за "сините" в родния елит и има фатални последици за участието отбора в Лига Европа от новия сезон. Тимът от "Герена" изостава вече съответно на 12 и 11 точки от "Литекс" и ЦСКА, които държат картите за две от квотите. Третата ще вземе "Ботев" - най-малкото от позицията на финалист в турнира за Купата. "Лудогорец" пък се е запътил към Шампионската лига.

"Левски" падна за трети път в Града под тепетата в настоящия сезон - два пъти за първенство и веднъж за Купата на България. Гостите проспаха първото полувреме, в което не застрашиха нито веднъж вратаря на "канарчетата" Адам Стаховяк. В 42-рата минута румънецът Куртеан изведе напред домакините на терена в  квартал Коматево - 1:0.

След почивката "Левски" заигра по-агресивно, изравни играта и застраши "жълто-черните". Най-чистите положения пропиля влезлият този път като резерва Валери Божинов - от чисти позиции. Минута преди края току-що появилият се на терена като смяна Иван Цветков - бивш футболист на "сините", удвои при 100-процентова ситуация пред вратата на столичани.

Останалите срещи от първата седмица са в неделя: ЦСКА - "Черно море" (от 17:00 часа) и "Литекс" - "Лудогорец" (19:30). "Ботев" е четвърти в класирането - на 4 точки от третия ЦСКА. "Левски" остава на петото място с 53 т., на седем от "канарчетата". 

Преди мача в Пловдив стана ясно, че "Левски" предсрочно се е разделил с една от най-скъпите си покупки. Бразилецът Рафаел Бастос, който вече се е прибрал в Рио де Жанейро.