Шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен категорично заяви, че писмо от "Газпром" за спиране на доставките за "Овергаз" има. 

"Видях го с очите си. Не само на 1 януари има нула, но и за всички дни до 10 януари", каза той пред Нова телевизия.

Думите му влизат противоречат на официалната позиция на "Овергаз".

"ОВЕРГАЗ": МОСКВА НЯМА ДА НИ СПРЕ ГАЗА

Според него в случая става дума за търговски взаимоотношения между две дружества, но държавата не може да гледа безучастно какво се случва.

"Дай боже "Овергаз" да изчистят проблема. Вчера разговарях със Сашо Дончев и той ми обясни, че е в интензивни контакти с партньорите си. Остави вратичка, че в краен случай ще се обърнат към обществения доставчик за осигуряване на газ", каза още Коен.

Според него договора на "Булгаргаз" с "Газпром" позволява да бъдат заявявани допълнителни количества и ако от "Овергаз" се обърнат към държавата и сключат договор, ще получат съдействие.

"Надявам се в сценария да няма геополитика. Междудържавните проблеми трябва да се решават в диалог", добави Коен.

Драмата с газа бе коментирана и от бившия ни посланик в Москва Илиян Василев. Във фейсбук той написа:

"Координирата кампания и заглавия от типа "Русия спира доставките на газ за България", при положение, че става дума за една малка част от вноса на природен газ, при това такава, която може да бъде заместена и която е основана на своеволната интерпретация от един тридневен график за доставки издава възможен втори план, навява на хибриден тип внушения - не толкова от Москва, колкото от местните юнаци - стресирането на българското общество с темата "руснаците прекъснаха пак природния газ" защото "не ги слушаме за проекта Южен поток" - и тук рефрените наказват ни защото се сприятеляваме с Турция, не сме достатъчно близки с Русия и най-вече внушението, че с Русия шега не бива - да си бъдем послушни. Това разбира се е идейната част - но тя е подкрепяща за основната - бизнеса с природен газ и компанията "Овергаз". Отгатнете отведнъж от къде може да има интерес? Да изчакаме. Тези дни ще стане ясно."