Налага се да пратим послание до Русия, че нейните действия за дестабилизиране на Украйна трябва да спрат, заяви Барак Обама на пресконференция в Куала Лумпур. И този знак са нови санкции, които внимателно обсъждаме с европейските партньори, допълни той.

Какви ще бъдат наказанията по различните отрасли на руската икономика, ще стане ясно в понеделник.

Нашата позиция ще бъде по-твърда, която да убеди Путин и да го накара да види, че светът е единен и САЩ и Европа са единни и това не е само противопоставяне между САЩ и Русия, подчерта президентът на Щатите.

Москва не си мръдна пръста, за да намали напрежението в Украйна и да накара сепаратистите да се придържат към споразуменията от Женева, добави той. Напротив, има доказателства, че Кремъл окуражава проруските активисти в източните райони на Украйна.

Новите международни санкции целят да накарат Москва да спре "провокациите" в източна Украйна, изтъкна Обама. Докато Русия следва пътя на провокациите, а не се опитва да реши проблема с мирни средства и да помогне за деескалацията, ще има последици и тези последици ще вървят възходящо, предупреди той.

Според американски представител "всяка страна ще реши какви определени санкции иска да наложи". 

Дипломати от 28-те членки на Европейския съюз ще се срещнат в понеделник в Брюксел, за да приемат списък от допълнителни санкции като замразяване на активи и забрана за пътувания. 

Междувременно външните министри на Русия и САЩ проведоха телефонен разговор, посветен на Украйна.

Сергей Лавров подчерта, че е необходимо възможно най-бързо да се вземат мерки за деескалация на ситуацията в Украйна. В декларация на руското външно министерство се посочва, че Лавров е изтъкнал необходимостта от спешни мерки и преди всичко да бъде спряна военната операция срещу протестиращите и да се сложи край на агресивните действия на крайните националисти от "Десен сектор". 

Кери обещал, че Вашингтон ще се постарае да подтикне киевските власти да намалят напрежението в Източна Украйна. 

В телефонния разговор с колегата си Кери "изрази продължаващото си безпокойство, че провокативното движение на руските войски по границите с Украйна, подкрепата на Москва за сепаратистите и нейната подстрекателска реторика подкопават стабилността, сигурността и единството на Украйна"заяви официален представител на Държавния департамент.