Уникалната меса по канонизирането за светци на двама папи, отслужена от двама папи, започна точно в 10 часа (11 ч. българско време) в Рим. В церемонията участва и духовният пастир на българските католици епископ Христо Пройков. Той е поканен да служи, за да се подчертае фактът, че и папа Йоан XXIII  и папа Йоан-Павел II са тясно свързани с България. Литургията се води от светия отец Франциск, а оттеглилият се от престола доброволно Бенедикт XVI го подпомага, макар и формално. Затова много италиански журналисти предават за уникална меса с участието на 4 папи.

На площада е и президентът Росен Плевнелиев. Общо 24 държавни глави присъстват на изключителното събитие. 150 кардинали и над 1000 епископа са в първите редици пред базиликата "Свети Петър".

Площадът е претъпкан. Надолу по булеварда, чак до река "Тибър", хората са буквално един до друг. По страничните улички поклоници от десетки държави прииждат, за да станат свидетели на канонизирането на блажените свети отци. Около 1 милион са изпълнили пространството около Ватикана, за да видят как за първи път в историята двама папи ще получат ореол на светци и как двама живи папи служат заедно.

По телевизията над 2 милиарда души от цял свят наблюдават пряко церемонията.

До края на месата множеството може да достигне до 2 милиона, съобщават местни репортери. При провъзгласяването на Йоан-Павел II за блажен на площада и край него се събраха над 1,5 милиона души.