Остават повече от четири години до летните олимпийски игри в Япония, но най-големият спортен форум вече излиза от планирания бюджет, при това многократно. С днешна дата сметката е 15 милиарда долара - шест пъти над първоначалните прогнози. А 2020 г. е още далеч.

Новината вгорчи коледните и новогодишни празници на жителите на мегаполиса, тъй като ще бъдат вдигнати данъците им. Японците винят организационния комитет на игрите, които не са сметнали по-високите цени на недвижимите имоти, за строителство на арени и т.н.

Всичко това ще се отрази на цените на билетите, стоките и услугите, които и без това не са ниски в Страната на изгряващото слънце. По прогнози на японски медии приходите от спонсори и от изредените по-горе пера няма да покрият разходите и надпреварата ще излезе на минус.

Един скандал вече разтърси Япония и част от спортния свят - заради олимпийския стадион. Именно огромните разходи принудиха организационния комитет да пренебрегне проекта на популярната архитектка Заха Хадид, който беше изключително футуристичен и красив, но реализирането му щеше да излезе 2 милиарда долара.

Така изглежда пък отхвърления проект на Заха Хадид.

Вместо това организационният комитет одобри оферта за $1,2 милиарда на местния архитект Кенго Кума. 

Арената трябва да е готова в края на 2019 г. Капацитетът ще е 68 000 седящи места, но ще може да нараства до 80 000 за най-атрактивните събития, като например финала на футболния турнир. Докато тези параметри при Заха Хадид бяха съответно 65 хиляди плюс 15 000. 

Британката от иракски произход обаче остана разочарована и даде гневни изявления, тъй като няколко години бе разигравана и редуцира предложението си, което първоначално надхвърляше $2 милиарда.