И двамата претенденти за длъжността директор на Народния театър - режисьорът Камен Костов и актьорът Филип Трифонов, не са събрали необходимия минимум точки. Така институцията остава без директор след проведения на 16 декември м.г. конкурс, става ясно от официално съобщение на Министерството на културата.

МОРФОВ: ОТТЕГЛЯМ СЕ. ДА НАЗНАЧАТ НЯКОЙ БЛИЗЪК ДО ЧАЛГА ПРАВИТЕЛСТВОТО

До обявяване на конкурс за нов ръководител на театъра се стигна, след като предишният директор Александър Морфов подаде оставка на 4 септември. Министерството на културата обяви на 7 септември старта на процедура за нов шеф.

Александър Морфов заяви тогава пред медиите, че този път е избухнал, защото вижда, че няма никакъв смисъл.

Александър Морфов. Снимка Веселин Боришев

„Предпочитам аз да се оттегля, може пък да назначат някой, който е близък до това чалга правителство, и той да може да издейства по-добри условия за съществуването на театъра - подчерта режисьорът. - Не е тайна за никого, че аз не съм обичан от управляващите, както и че и аз не ги обичам и ги презирам. Моят жест да поема поста, беше, за да мога по някакъв начин да продължа съществуването на театъра с надеждата за едно по-добро състояние, каквото ми беше обещано в мига, когато бях назначен”, каза Морфов.

Той нарече положението в театъра "мизерно" и добави, че решението му е продиктувано от това, че е преценил, че нищо не може да направи.