„България може да бъде богата държава само с избирането на ново правителство, начело на което да бъда аз“, заяви новият политик Николай Бареков в интервю за агенция "Фокус".

Лидерът на "България без цензура", който наскоро обеща да ни направи Народна република, поиска да "издигне армията в положението, което беше преди около 20 години - един от основните стълбове на обществото."

Така след Симеон Сакскобургготски, който обеща да ни оправи за 800 дни, но не успя, и Волен Сидеров, който заяви, че трябва да стане премиер и само за година ще направи пенсиите по 500 лева, а минималната работна заплата – хиляда, Бареков също се подреди на опашката на обещаващите рог на изобилието, ако стане министър-председател.

„Бареков да е премиер? Много хора вкарах в затвора, но явно съм пропуснал някои. Следващият път пропуск няма да има“, коментира бившият премиер Бойко Борисов по време на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ за Европарламента.

Небрежно пропускайки факта, че докато бе министър-председател, бе чест гост в студиото на Бареков и нямаше нищо против удобните въпроси и ласкателствата му.

Когато има хубава, здрава Българска армия, има млади хора, които взимат добри заплати, които са добри патриоти, българите в чужбина се чувстват по-спокойни, включително тези от тях, които имат желание и могат да идват и да служат в редовете на Българската армия, вземайки български паспорт“, казва още Бареков.

Според него армията означава духовност, образование.

Ние искаме да върнем армията като образователна и трудова повинност. Създаване на трудови навици сред това българско население, предимно ромите, които са трайно десоциализирани и няма работа за дядовците, за бащите – децата губят трудови навици, така че възстановяването на армията, като процес, е възстановяване на българската държава и на българската духовност“, добави т.нар. нов политик.

Обществото в България обаче е разделено по въпроса. Макар мнозина да виждат надежда за евентуално образоване на ромското малцинство в редиците на войската, като мярка срещу престъпността и безработицата например, други не са забравили какво е да вземат сина ти войник или извращенията в родните казарми.

Бареков се обяви и за разкриването на български университет в чужбина:

"Може би в Украйна, може би в Молдова, който да даде възможност на българските студенти, както има американски университет в Благоевград – българските младежи и студенти да получават българско образование, което да е съизмеримо с европейските традиции."

Обещанието на Бареков е леко странно при огромните проблеми на висшето образование у нас, както и наличието на над 50 висши учебни заведения, някои от които доста спорни. А и няма никакви пречки децата на наши сънародници в чужбина да се обучават у нас.

В същото време „новият политик“ изказа доста спорна позиция спрямо Скопие, обещавайки да въведе „мониторингов механизъм от България спрямо Македония“ и да не подкрепя кандидатурата ѝ за членство в ЕС, ако тя не изпълни условието да признае българско мнозинство в своите граници.