Разгневена тълпа подпали тази нощ посолството на Рияд в иранската столица Техеран, предадоха световните агенции.

Преди да пристигне полиция, в сградата са нахълтали демонстрнанти и са изпотрошили част от обзавеждането. Арестувани са над 40 души, сред които журналисти и фоторепортери.

“Група разгневени иранци нападна посолството в знак на протест срещу екзекутирането на шиитския духовник Нимр ал Нимр в Саудитска Арабия”, съобщи иранската осведомителна агенция "Тасним".

Вчера в Саудитска Арабия бяха изпълнени смъртните присъди, произнесени срещу 47 души, сред които е и шиитският духовник Нимр ал Нимр (56 г.). Приживе той категорично се опълчваше на сунитското кралство. През 2011 г. по време на гражданските протести в региона, известни като "Арабската пролет", Нимр ал Нимр зовеше за отцепването от Саудитска Арабия на източните райони на страната Катиф и Ал Ихсаа, където живеят повечето от 2-та милиона саудитски сунити. Духовният водач беше арестуван през юли 2012 г., това доведе до масови протести на шиитите в страната.

 Протестиращи носят портрети на екзекутирания Нимр ал Нимр.

През октомври 2014 г. той чу смъртната си присъда, произнесена от извънреден трибунал по обвинение в подкопаване устоите на кралството, неподчинение и притежаване на оръжие. Присъдата беше потвърдена през октомври м. г. от Върховния съд на Саудитска Арабия.

Остра позиция, граничеща със заплаха, изрази днес духовният водач на Иран аятолах Али Хаменей:

“Несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще доведе до последствия, а Божията ръка ще отмъсти на саудитските лидери.”

Говорител на иранското външно министерство заяви:

“От една страна саудитското правителство подкрепя терористични и екстремистки групировки и движения и същевременно използва езика на репресиите, налага и смъртни наказания срещу вътрешните си врагове.”

Рияд подложи на остра критика тона на Техеран, наричайки го агресивен. От Външно в Рияд днес привикаха иранския посланик в Саудитска Арабия.

Саудитската новинарска агенция SPA цитира висш местен дипломат – Иран безсрамно подкрепял тероризма и заплашвал стабилността в региона. Техеран бил последният режим в света, който имал право да вини други в подкрепа на тероризма.

Светът остро осъди вчерашната масова екзекуция в Саудитска Арабия.

Дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини нарече случилото се крайно опасно за целия регион. Тя подчерта, че смъртното наказание отдавна е отречено и обяви, че екзекуцията на Нимр ал Нимр дава повод за сериозни съмнения, че в Саудитска Арабия човешките права се спазват.

От международната организация "Амнести интернешънъл" обявиха, че Саудитска Арабия използва смъртното наказание като политически инструмент срещу шиитското малцинство в страната, което представлява 15 на сто от населението.

По данни на организацията през 2015 г. в Саудитска Арабия са били изпълнени толкова смъртни пирсъди, както никога през изминалите 20 години. След като през януари м. г. на трона се е възкачил крал Салман, до ноември са били екзекутирани най-малко 151 осъдени на смърт. През 2014 г. броят е бил 90 души.

САЩ също остро осъдиха вчерашните екзекуции. От Държавния департамент призоваха Рияд да спазва човешките права, съдебните процеси да са прозрачни и справедливи, както и да се допуска свободно изразяване на мнения, дори ако те не са в унисон с официалната политика.

САЩ изразяват и дълбоката си загриженост, че изпълнената смъртна присъда срещу шиитския духовник Нимр ал Нимр може да доведе до религиозно мотивирано напрежение и то във време, когато е крайно наложително да се намери път към помирение.