БЕРЛИН – Новото полско консервативно правителство на Беата Шидло се стреми към неограничена власт, налага крайно оспорвани закони, които погазват човешки права и противоречат на европейските ценности.

Това заявява еврокомисарят Гюнтер Йотингер пред “Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг” (ФАЗ) и настоява Брюксел да постави Полша под специален надзор.

Както е известно, кабинетът във Варшава прокара медиен закон, ограничаващ драстично свободата на мненията и словото, де факто обезвласти Конституционния съд и сложи свои верни хора на високи постове в държавната администрация и държавните предприятия и фирми.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер, който освен за дигиталните технологии отговаря и за медийната политика в ЕС, заявява за ФАЗ:

“Всичко говори в полза на активиране на държавноправния механизъм. Точно за това ще се застъпя при следващото заседание на Европейската комисия, насрочено за 13 януари.”

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е включил темата в дневния ред, твърди ФАЗ. Той искал да използва инструментариум, въведен едва през 2014 г. Той предвижда структурен диалог с държава членка на Европейския съюз, ако ЕК установи опасност от погазване принципите на правовата държава.

Ако въпросната държава не реагира на предлагани от Брюксел промени, то ЕК отваря процедура поради погазване на основни европейски ценности. Това може да доведе до най-сериозната санкция – отнемане правото на глас. Това още не се е случвало, но не означава, че в случая с Полша няма да си стигне дотам.

Йотингер изразява дълбоката си загриженост от наложените от правителството на Беата Шидло кадрови промени в полската национална телевизия и в радиото.

Парламентът във Варшава, където партията на Шидло Право и справедливост има мнозинство и в двете камари, гласува реформа, която позволява на кабинета да кадрува в националните електронни медии, което и стана.

Директор на медия не може да бъде безпричинно уволняван. Това е произвол. Колкото по-голяма е загрижеността ни от това, че националните телевизии и радио се отдалечават от функциите си, а именно независимо да информират гражданите, толкова повече сме длъжни да вземем такива мерки, които да възстановят независимостта на регулиращите органи”, заявява Йотингер за ФАЗ.

Той се врича най-късно през юли т. г. ЕК да приеме нова директива в тази посока. Йотингер отдавна я подготвял заради други държави членки на ЕС, където се ограничава свободата на медиите, но последните събития в Полша налагали да се нанесат промени.

Да припомним, че в знак на протест срещу новия медиен закон вчера оставки подадоха четирима от най-известните полски коментатори и водещи на предавания. Така те изпревариха и заповедите си за уволнение, тъй като никога не биха се съгласили на намеса в гражданската им позиция.

Срещу закона, който предстои да бъде подписан от президента Анджей Дуда (вън от съмнение е, че той няма да наложи вето – б. р.), на протест се надигнаха журналисти и защитници на човешки права.