„Единственото нещо, върху което искам да се фокусирам другата година е всичко да зависи от мен и отбора ми. Искам да изградя мой почерк. За момента чувствам, че правя някои неща много добре. Искам да спечеля някой от големите турнири. Когато се работи правилно, резултатите идват.“


Това заяви най-добрият ни тенисист Григор Димитров по време на пресконференцията преди демонстративния мач срещу Гаел Монфис, който се проведе преди повече от месец в „Арена Армеец“.

Е, дойде време Григор да покаже, дали е готов да спази предновогодишните си пожелания.

Още утре (4 януари) в Бризбън, Австралия хасковлията ще се изправи пред първия тест за новия сезон в лицето на неудобния Жил Симон (4-0 победи на сметката на французина). Ако преодолее Симон, Димиров ще играе с победителя от мача между сърбина Виктор Троицки и квалификант. В третия кръг на пътя на българина пък може да се окаже рекордьорът по титли от Големия шлем и негов кумир Роджър Федерер.

Новият сезон

Очертава се ударно начало на сезона. След Бризбън, Гришо ще участва на турнира в Сидни, който също е от категория АТП 250 и ще се проведе от 11 до 17 ануари. Веднага след това първата ни ракета се отправя към Мелбърн, където на 18 януари започва турнирът от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. Според официално обявената програма, след Мелбърн Григор ще почива две седмици. Точно в този период е и АТП надпреварата в София. Както вече стана ясно Димиров и екипът му отказаха участие, с което силно разочароваха феновете на тенисиста в България.

След паузата българинът стартира в Делрей Бийч, САЩ (категория АТП 250). За сезона на хард екипът му предвижда участие и на турнира в Акапулко, Мексико (22 – 28 февруари, категория АТП 500), Индиън Уелс, САЩ (07- 20 март, категория Мастърс 1000) и Маями, САЩ (21 март-03 април, категория Мастърс 1000).

Програмата за първите месеци на новата година е амбициозна, а целите на Гришо – високи. Ще успее ли обаче българинът да се отърси от неуспешната 2015 и да покаже ново лице тази година?

Редица тенис специалисти смятат, че Димитров ще направи по-успешен сезон, тъй като си е взел поуки от загубите през изминалия и е променил много неща в тренировъчния процес. Не липсват и тези, които са на мнение, че Гришо няма да е способен да повтори успехите си от 2014 и ще е трудно, дори немислимо да пробие отново в топ 10. SWOT анализ по темата изготви австралийският специалист Мат Тролип.Той определя като силни страни в играта на нашето момче големият арсенал от удари, физическата издръжливост и мощните сервис и форхенд. За слаби страни са определени: неправилният подбор на удари, липсата на ясна стратегия на корта и непостоянните резултати.Основните заплахи пред новия сезон, австралиецът вижда в негативното влияние от изминалата година, липсата на увереност и недостатъчно стабилния бекхенд.  

Изглежда Григор има намерение да оповергае критиците и е намерил своя си начин да преодолее загубите от 2015 и спада от 8 до 28 място в световната ранглиста:


„Отново намерих искрата, чувствах се мотивиран. В последния турнир за сезона записах голяма победа. Но по-добре късно, отколкото никога, предполагам. Отне ми много време да изградя новия си отбор, но след като го направих, сега трябва да го ценя и да работя здраво”, заяви неотдавна Димитров пред официалния сайт на АТП.

Новият треньор

Турнирите в Австралия ще покажат резултатите от положените усилия на новия треньорски щаб, включващ Франко Давин (треньор на Хуан Мартин дел Потро, в периода в който аржентинецът спечели Ю Ес Оупън, както и на Гастон Гаудио- шампион на „Ролан Гарос“ от 2004 г.) и Йохан Ортегрен, който е част от шведската академия "Good to Great", в която първата ни ракета тренира преди повече от две години.

Франко Давин по време на работата си с Хуан Мартин дел Потро

Новата ракета

Освен треньорския щаб, Григор смени и ракетата си. Промените по нея започнаха още в средата на 2015 , но Гришо е категоричен, че вече е изработен и последният детайл и новите характеристики изцяло съответстват на неговите предпочитания. Новият модел е Pro Staff 97S на американския гигант Wilson. Според официалния сайт на производителя, ракетата е идеална за играч с подчертано атакуващ стил, който взима топката рано и търси контрол над разиграванията от позиция вътре в корта. Ударите са с повече мощ спрямо предходната ракета на Григор (Pro Staff 95), за която много треньори твърдяха, че го кара да се движи прекалено много, за да достигне оптималната сила на удара. Освен това показателите й при сервис също са по-добри, в сравнение с предходния модел.

Григор показа новата си ракета още през август, но допълнителни детайли са подобрявани до последните дни на изминалата година.

Нов сезон, нов треньор, нова ракета… по всичко личи, че Григор е готов за сезон 2016. Дали той ще се превърне в ново начало или ново разочарование – предстои да разберем.