Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран и даде на дипломатите от Ислямската република 48-часов срок да напуснат щкраалството, предаде АФП.

Това стана след нападението и опожаряването на саудитското посолство на Техеран. То бе в знак на протест срещу екзекуцията в Саудитска Арабия на шиитския шейх Нимр ан Нимр. Той бе един от 47-те обвинени в тероризъм, които режимът в Рияд екзекутира.

"Рияд няма да позволи Ислямската република да подкопава сигурността на кралството", каза на пресконференция саудитският външен министър Адел ал Джубейр.

Според него нападението срещу посолството в Техеран следва логиката на иранските нападения срещу други посолства в Ислямската република. Той обвини Нехеран, че води политика на дестабилизиране на целия район, включително чрез създаването на терористични клетки в Саудитска Арабия.

 

Реакции

 

Шиитски лидери в Близкия изток втвърдиха през уикенда тона към Саудитска Арабия.

Иранският духовен водач аятолах Али Хаменей заяви, че "несправедливо пролятата кръв на този преследван мъченик без съмнение скоро ще постигне ефект и върху саудитските политици ще се стовари божествена мъст".

Хасан Насрала - лидерът на ливанската групировка "Хизбула", нарече екзекуцията "кърваво послание".

Моктада Садр - един от най-популярните водачи на иракските шиити, призова за гневни протести. Въховният иракски шиитски Велик аятолах Али ал Систани описа екзекуцията като "несправедлива агресия". 

Своята реакция изразиха и САЩ.

"Смятаме, че дипломатически действия и преки разговори са от съществено значение, за да се работи въпреки различията. Ще продължим да призоваваме лидерите в района да вземат позитивни мерки, за да успокоят напрежението", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Дипломатическото ведомство във Вашингтон призова Саудитска Арабия да спазва човешките права.

"Ние сме особено загрижени, че има опасност екзекуцията на Ан Нимр да изостри напреженията на верска основа във време, когато е спешно необходимо те да бъдат уталожени", допълни Джон Кърби.