Европейската комисия призова вчера Иран и Саудитска Арабия да намалят напрежението помежду си и да не провалят мирните преговори за Сирия, в които те са ключови участници.

Саудитска Арабия и Бахрейн вчера скъсаха дипломатическите си отношения с Иран, след като гневна тълпа напдна саудитското посолство в Техеран. Риад разгневи шиитски Иран, като екзекутира шиитски духовник осъден за връзки с Ал Кайда. Днес Судан изгони иранския посланик, а Обединените арабски емирства обявиха, че понижават нивото на дипломатическите си отношения с Иран и намаляват състава на мисиите си там. 

"Всички действия, които могат да предизвикат насилие в региона и извън него, трябва да се избягват и ние очакваме всички регионални сили да действат отговорно във вече много нестабилната ситуация", каза Катрин Рей, говорителка на Европейската служба за външно действие. "Страните не бива да пестят усилия да държат положението под контрол и да избягват ескалация  на напреженията".

Говорителката подчерта, че протинопоставянето не бива да осуетява преговорите за политически изход от войната в Сирия, където Саудитска Арабия, водеща сунитска държава в региона, и Иран, регионалната шиитска сила, са ключови участници. Докато Иран подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, Саудитска Арабия финансира и въоръжава биещите се срещу него групировки.

"Трябва да бъдат положени всички усилия да не бъдат провалени тези преговори", каза Рей.

Вчера върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е разговаряла с иранския външен министър Джавад Зариф и със саудитския му колега Адел ал-Джубейр и контактите на всички дипломатически нива продължават.