СИМОНА РУСЕВА

ВИЕНА – Срутването на градата във Виена, за чиито взрив вчера Клуб Z съобщи, е било причинено от самоубиец. Това каза днес Адина Миркионе, полицейски говорител в австрийската столица.

Тътен от врив се разнесе вчера в 10 ч. Рухнаха част от последните два етажа на 4-етажна кооперация на търговската улица “Морияхилфер” номер 182. Сто спасители пристигнаха незабавно на мястото на трагедията. От развалините бе изваден 19-годишен тежко ранен мъж, който по-късно почина.

Точно той е причинил трагедията, стана известно днес. Младежът е развъртял газовите кранове на готварската печка и е подпалил струята със запалка, намерена в ръката му.

Приживе младият мъж споделил с приятели, че е нещастно влюбен и много страдал. Не стигало това, но не можел да си намери и работа. Вече не му се живеело.

При трагедията бяха ранени 13 души от общо 51 обитатели на сградата. Шестима от тях бяха настанени в болница, на останалите беше оказана амбулаторна помощ.

Следово куче даде сигнал, че под развалините има затрупан човек. Осем часа по-късно бе извадена 48-годишна жена в тежко състояние. Сега тя и още една сериозно ранена се намират в интензивно отделение, съобщи днес Андреа Данмайр, говорителка на болницата. Състоянието и на двете пациентки през нощта срещу неделя е било стабилизирано, в момента нямало опасност за живота им. В отделение се намира още един ранен. Всички останали пострадали тази заран са напуснали болницата.

Улица “Марияхилфер” и днес продължава да е блокирана в райнона на взрива. Развалините се разчистват. Започна и укрепване на пострадалата сграда, за да не се стигне до нови срутвания.