Бахрейн, ОАЕ и Судан последваха днес Саудитска Арабия и скъсаха дипломатическите си отношения с Иран.

Причина е екзекуцията на шиитския духовник шейх Нимр ан Нимр от страна на саудитските власти. Той бе екзекутиран заедно с още 46 души по обвинение в тероризъм.

В резултат гневни иранци нападнаха и опожариха саудитското посолство в Техеран и консулството на страната в град Машхад. Днес пък проехтяха експлозии в две сунитски джамии в централната част на Ирак. Мюезин пък бе застрелян пред дома си в град Искендерия.

Всичко това става на фона на религиозното напрежение, предизвикано от екзекуцията на Нимр ан Нимр, пише в. "Дейли телеграф". Смъртта на духовника се превърна в част от борбата между двете главни ислямски сили в Близкия изток - сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран.

Бахрейн също е с шиитско мнозинство. Тази островна страна обаче е управлявана от сунити. Тя е изцяло зависима от Саудитска Арабия, от която я дели само един мост, и е част от предвожданата от Рияд коалиция, воюваща срещу шиитите хути в Йемен. Освен това, властите в Бахрейн обвиняват Ислямската република, че подклажда шиитските протести в малкото кралство, които спорадично избухват от 2011 г. насам.

В коалицията са също ОАЕ и Судан, но там мнозинството е сунитско.

Екзекузията на Ан Нимр доведе до най-голямото от десетилетия насам напрежение между регионалните сили, отбелязва "Дейли телеграф". Групировката "Даеш" ("Ислямска държава"), която присъства в почти целия Близък изток, също допринася за разделението.

Насилие избухна и в Саудитска Арабия. Цивилен гражданин бе убит, а 8-годишно дете бе ранено при престрелка в Ал Авания, родното село на Нимр ан Нимр. Тя съвпадна със сутрешното оплакване на екзекутирания шейх. Ал Авания се намира в размирнаата провинция Катиф, където живеят много шиити. Те често се вдигат на протест, тъй като твърдят, че са маргинализирани.

Последните инциденти само доказват агресивния характер на управлението на новия саудитски крал Салман, коментира "Дейли телеграф". Той се възкачи на трона едва преди година. Това стана след смъртта на неговия полубрат Абдула. Именно Салман създаде коалицията, която нахлу в Йемен. Той се изправи срещу Иран и не желае да отстъпва дори и след като Ислямската република сключи ядрената сделка със световните сили.

 

Русия готова да посредничи в спора

 

Същевременно Русия заяви, че е готова да действа като посредник и да помогне за разрешаването на кризата между Саудитска Арабия и Иран, предаде АФП.

"В контекста на политическото уреждане на сирийската криза ние успяхме да създадем т. нар. Виенска група с участието на двете страни. Надяваме се, че този механизъм ще продължи активната си работа в търсенето на политическо разрешение в Сирия", заяви високопоставен източник от външното министерство в Москва.

Той допълни, че Кремъл има добри връзки и с Рияд, и с Техеран и че има ксредит на доверие и от двете държави.

"Отдавна имаме предложение за посредничество и предлагахме да се проведат такива срещи на руска територия по инициатива на руския външен министър", каза още дипломатът.

По принцип Русия е близък съюзник на Иран. А двете страни заедно са съюзници наа Сирия и подкрепят режима на Башар Асад. Русия започна въздушни удари в арабската република на 30 септември с мотива, че удря обекти на "Даеш". западът обаче я вини, че бомбардира и умерени бунтовнически групировки. Иран пък прати бойци от Корпуса на ислямската революционна гвардия в помощ на силите на Дамаск.