Интернет е прекрасно място. Наистина, 90% от мрежата е пълна с пошлотии и селфита, но в останалите 10% можеш да намериш  съкровища. Някои от тях се крият в сайта Reddit.

Reddit e форумът на форумите – събредити (подфоруми) на всякакви теми товарят ежедневно сървърите на американската компания. Сайтът се отличава с много освободените си правила – няма забранени теми, особено в някои подфоруми. Сред тях най-любопитен е може би r/IamA.

Името е интересна игра на думи – I am a... означава „Аз съм един“, а aMa е съкращение на Ask me Anything - “Попитай ме всичко“. Тук се крие и магията на този подфорум. Всякакви интересни хора – с редки професии, любопитни случки, интересен начин на живот – се представят в IamA, доказват пред модераторите самоличността си – и отговарят на всякакви въпроси, зададени от всички анонимни потребители на Reddit. Актьори, писатели, журналисти, хора, оцеляли през най-страшните изпитания в живота.


Днес ще ви представим една индианка, живяла целия си живот в резерват. Тя е на 18, жител на Канада, родена в един от 2300 резервата в страната. Близо половината от местното население в Канада – тези, които живеят там от преди европейската колонизация – живеят в резерватите, които имат специфичен статут на земя, принадлежаща и управлявана от тях.

Девойката, която е предпочела да остане анонимна, споделя какво е да си канадски индианец в 21 век. Какво е отношението на хората извън индианската територия, какво иска да прави с живота си – един поглед на млад човек от една всъщност крайно непозната култура.

Забравете книгите на Карл Май. Забравете и за Винету, колкото и да ви е трудно. Съвременните индианци имат съвременни проблеми. Ще оставим тя да ви разкаже за тях...

 

Колко от традиционната индианска култура все още съществува? Колко е различна типичната американска култура от тази на резервата?

Голяма част от традициите ни са запазени, но, разбира се, избледняват с всяко поколение. Типичната американска култура е много различна от нашата. Аз самата, и всички жени от моето семейство, от години се занимаваме с традиционните ни танци.

Какви езици говориш?

Английски и Оджибве, езикът на моето племе.

Вярно ли е, че много от твоите сънародници посягат към чашката редовно? И че масово се злоупотребява с наркотици?

Алкохолизмът е бил сериозен проблем през 80-те и 90-те, но днес ситуацията не е толкова страшна. Хората се учат, че няма нищо хубаво в прекаляването с "огнена вода" :). Но алкохол и наркотици продължават да се ползват в резервата, а моят е един от хубавите.

Близо до университета, в който уча, има квартал на индианци, известни с малкото образовани, високата престъпност, употреба на наркотици... Не казвам, че и белите не правят същото, но изглежда много по-сериозен проблем при индианците.

Това е проблем, който много ме притеснява. Хората ни са се борили години наред, за да получат правата и възможностите, които имаме днес, и въпреки това много младежи го приемат за даденост. Мисля, че основен фактор за това играе бедността в резерватите, и бипсата на добро образование, което е недостъпно за младите индианци. Съответно много хора не получават образование, и отглеждат цяло поколение деца, които смятат, че образованието не е съществено, и не е нужно. Кръговратът продължава.

Проблемът, според мен, ще се реши ако вождът и съветниците му навсякъде наблягат на важността на образованието, подобрят училищата, и окуражат ранното образование в самото семейство.

Много от индианките забременяват в тийнейджърска възраст. Защо е така?

Отново, моят резерват е от хубавите, но в други наистина съм виждала много бременни момичета, по-малки и от мен. Мисля, че също е обвързано с проблемите на образованието, за които говорех по-горе.

Вярваш ли в идеята, че Канада е вашата земя и ви е била отнета насилствено?

Да, смятам, че е имало война, която ние сме загубили, и съответно сме загубили и земята си. Но това е естествено събитие в историята на света - войни се случват, територии се губят. Не одобрявам обаче начинът, по който земята е била завзета, и как сме натикани в резервати.

Какви социални облекчения получавате?

По-ниски данъци, почти безплатно висше образование, домовете и наемите ни са по-евтини. Имаше еддно нещо, за което много ми завиждаха в училище - индианците получавахме карти за безплатен обяд на стойност 5 долара на ден. Всъщност вождът и съветниците плащаха за нашия обяд, тези пари не идваха от държавния бюджет.

Племето работи ли върху възможността да продължиш обучението си, да излезеш навън и да отидеш в университет?

Да, племето влага много от бюджета в стипендии, опции за висше образование, и помощи и заеми за тези, които искат да учат. Но те са малко - много дори не завършват гимназия. Аз обаче смятам да се възползвам от тези възможности.

Чували сме за много корупция сред вашите вождове и управляващи, вярно ли е?

Ние нямаме такъв проблем, но вождът на съседния ни резерват, например, наскоро беше обвинен в сериозна измама с бюджета на резервата.

Защо според теб много индианци възприемат културата на "гетото" и чернокожите банди?

Защото ги свързва с друго малцинство, изправено пред подобни на техните проблеми - бедност, безработица, лошо образование, сегрегация, расизъм... Много хора  смятат, че ние просто живеем на социалните помощи, които получаваме, защото не желаем да правим нищо друго. Според мен, социалните помощи са заслужени, защото много от нашите хора са се борили за тях, но от друга страна, много от моите хора злоупотребяват с тях

Имаш ли планове за бъдещето?

Да, искам да се занимавам с арт-терапия.

Някога обвинявана ли си, че си "имигрант", и то от онези, които всъщност са имигрантите?

Аз самата - не. Но веднъж бяхме с майка ми в супермакета, а на касата работеше латиноамериканка. Възрастен мъж на опашката се оплакваше шумно, че тя не трябва да работи тук, а "да ми подържа градината, да научи по-добър английски, и да се върне обратно в Мексико, вместо да краде нашите работни места". Майка ми, винаги много устата, се обърна към него и отсече "Ако това беше така, вие трябва или да разпространявате дребна шарка, или да научите Оджибве, или да се качите на една лодка и да се върнете в Англия, вместо да крадете земя".