САЩ продължават да увеличават военното си присъствие в Европа заради действията на Русия в Крим, Украйна и Грузия, които трябва да бъдат следени с особено внимание.

Това заяви американският генерал Джоузеф Дънфорд - председател на Комитета на началник-щабовете на САЩ, цитиран от Нюз.Ру.

"Въоръжените сили на САЩ не спират да наблюдават военния потенциал на Русия. Ако се съди по нейното поведение и възможности - ядрени и кибернетически - тя представлява заплаха за нашите съюзници", каза Дънфорд.

Така той коментира новата Стратегия за национална сигурност на Русия, утвърдена от президента Владимир Путин на 31 декември 2015 г. В нея САЩ и техните съюзници са определени като политически противници. А сред главните заплахи е разширяването на НАТО на изток и доближаването на пакта до границите на Русия.

Дънфорд обаче уточни, че засега не е запознат с цялостното съдържание на документа, а знае за него само от публикации в медиите.

Същевременно висшият военен изтъкна, че редовно обсъжда възникнали двустранни усложнения с руския си колега - шефа на Генщаба в Москва Валерий Герасимов.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис заяви, че Русия няма основания да вижда заплаха в САЩ.

"Ние не търсим конфликт с Русия. Ние имаме своите разногласия, но по същество е неправилно САЩ да бъдат разглеждани като заплаха за Русия“, каза той на брифинг.