САЩ не се стремят да поемат ролята на посредник в уреждането на кризата в отношенията между Иран и Саудитска Арабия.

Това заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Според него във Вашингтон са убедени, че би било по-правилно Техеран и Рияд да разрешат възникналите противоречия в двустранен формат.

Русия обаче заяви вчера, че е готова да посредничи в спора между двете регионални сили.

От администрацията на Барак Обама на няколко пъти са изразявали безпокойство пред Саудитска Арабия по повод екзекуцията на шиитския проповедник шейх Нимр ан Нимр. Това пък заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Властите в кралството са били предупреждавани, че това ще задълбочи кризата в Близкия изток, и са били призовавани да отменят екзекуцията. Доводите на САЩ обаче така и не били чути.

Ърнест изтъкна също, че част от отговорността за възникналата криза носят и властите в Иран. Те не успели да гарантират сигурността на посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството в Машхад. Двете дипломатически мисии бяха нападнати и опожарени от протестиращи срещу екзекуцията на Нимр ан Нимр.

Заради атаките Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран. Същото направиха след нея още три арабски страни - Бахрейн, ОАЕ и Судан.

Държавният секретар Джон Кери е в постоянен контакт с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф, добави Джош Ърнест. Държавният департамент пък поддържа непрекъсната връзка със саудитското външно министерство.