Белгийските власти са осуетили атентати като парижките планирани за новогодишната нощ в сърцето на столицата Брюксел, твърдят медии в страната.

Поне двама мъже, които са били арестувани в края на декември, са планирали нападения на историческия "Гранд плас", посещавания от тълпи туристи централен площад на Брюксел, и над близкото централно полицейско управление на столицата.

Това са места, където нейните граждани и гости традиционно излизат да посрещнат новата година и да наблюдават организирана от общината заря. Тази година градските власти отмениха тържествата заради опасността от терор, но до момента на арестите това не беше решено.

На 29 декември полицията арестува Мохамед Карай (27 г.) и Саид Саути (30 г.) по обвинения, че са подготвяли терористичен акт. И двамата принадлежат към клуб за мотоспорт на име "Кamiаkadze Riders" ("Ездачи-камикадзе"), който Саути е основал.

В последвали обиски властите са открили в компютъра на Карай "предсмъртно писмо", каквото според тях са оставяли и други атентатори-самоубийци в миналото, пишат всекидневниците "Соар" и "Стандаард".

Според "Стандаард" в писмото липсват подробности за евентуално планираните нападения. Според неназовани източници на "Соар" то е писано на 1 декември и има типичния формат на завещание на камикадзе, който е на път да извърши самоубийствен акт. В него Карай си вземал сбогом със семейството си и заявявал, че му оставя колата и мотора си.

Изданието цитира защитата на заподозрения, че посланието, което не е бил разпечатвано, не говори по никакъв начин за  престъпни намерения. То било написано, в случай че той загине при изпълнение на акробатичен номер с мотора си. Според източник на "Соар" от разследването обаче писмото било "ясно свързано с намерение да бъде извършен атентат".

При арестите на Карай и Саути властите съобщиха, че те нямат нищо общо с разследването на атентаторите от белгийски произход в Париж на 13 ноември.

Преди година Белгия разкри терористична група подготвяща атентати на публични места, в средства на обществения транспорт и срещу полицейски участъци. Полицията уби двама от заподозрените, след като те оказаха въоръжена съппротива при арест в източния град Вервие.

С тях се оказа свързан "мозъкът" на парижките нападения Абделхамид Абаауд, когото френската полиция уби при престрелка в парижкото предградие Сен Дени на 18 ноември.

В последвал процес съдиите произнесоха 46 осъдителни присъди, част от които задочни, за участие в терористична група и за набиране на джихадисти за Сирия.