БЕРЛИН -

“Сириец съм. Длъжни сте да се отнасяте с мен любезно! Покани ме госпожа Меркел.”

Дръзките думи, изречени към полицаи, са на насилник, вилнял в новогодишната нощ в центъра на Кьолн. Тогава озверяла тълпа от над 1000 души, предимно от Северна Африка и арабския свят, се нахвърли върху беззащитни жени и девойки. Те бяха подлагани на сексуален тормоз и ограбвани.

Всички в Германия се питат как е било възможно да се стигне до такива изстъпления и къде е била полицията?

Онлайн изданието на “Шпигел” днес публикува извадки от доклад на федералната полиция, с който твърди, че разполага. От него става ясно, че силите на реда в Кьолн не са били господари на положението.

Докладът е писан на 4 януари от висш немски полицай въз основа на анализ на случилото се в града край Рейн. В документа се посочва:

“Жени с придружители или сами буквално са били превърнати от силно алкохолизирани мъжки тълпи в търсещ спасение дивеч, това не би могло да се опише. Тази кохорта нападатели изобщо не се е впечатлила от полицейското присъствие.”

Според “Шпигел” в доклада се посочвало също, че униформените се натъкнали на множество разстроени, ридаещи и обзети от смъртен страх граждани, предимно жени и девойки. Те се оплаквали, че били бити, ограбвани и подлагани на сексуален тормоз. Пострадалите твърдели, че нападателите им били мъже мигранти.

“За жалост не е било възможно идентифицирането на престъпниците, особено на сексуалните насилници. Силите на реда не са били в състояние да регистрират нападенията и другите престъпления, тъй като те са били извършвани по едно и също време на различни места на площада около гарата и катедралата. Не е могло да се помогне на всяка жертва, което е довело полицаите до отчаяние”, е посочено в доклада.

Наред с безочието на сириеца, смятал се за поканен от канцлерката Меркел, се изброяват и някои други драстични примери:

Тълпата нападатели е заплашвала всеки, дръзнал да даде показания.

Полицаите са били възпрепятствани да се отзоват на викове за помощ.

Пред очите на униформените мъже са късали издадените им документи за регистрация като бежанци и с подигравателна усмивка изричали:

Нищо не можете да ми сторите, утре ще си извадя нови документи.”

Никой не се е подчинил на полицейски нареждания да напусне площада.

Не е било възможно да се задържат дори уличени на място в извършване на престъпление, тъй като полицията не е разполагала с нужния капацитет.

В тази нощ е било валидно правилото на по-силния.

Това явно не е била полицията. При тълпа от 1000 озверели нападатели на площада е имало едва 200 униформени.

По-нататък в доклада се посочвало, че когато полицаите се опитали да опразнят площада, намиращ се между гарата и Кьолнската катедрала, те са били обстрелвани с пиратки и замеряни с бутилки.

Заключението на съставителя на доклада е повече от мрачно:

“Мерките на служителите на реда са били посрещнати с такова пренебрежение, каквото не съм преживявал за 29 години служба.”

Тъй като полицаите са били малобройни, а снаряжението недостатъчно, те са стигнали твърде бързо до границата на възможностите си при операцията, продължила от 21,45 ч на 31 декември до 7,30 ч на 1 януари.

Авторът на доклада описва положението в новогодишната нощ като “хаотично и срамно”.