Звучи като сценарий за евтин нискобюджетен филм за телевизията - продавач на надуваеми замъци, разочарован от живота в Източен Лондон се обръща към радикалния ислям, мести се в разкъсваната от война Сирия и влиза в центъра на полицейско разследване, след като заплашва Великобритания в кърваво видео от джихадистка екзекуция, която се предава онлайн.

Но вероятно точно това накратко се е случило на Сидхарта Дхар, хиндуист, който приема исляма, бяга от Великобритания през 2014 г., докато е под гаранция за участие в забранена радикална мюсюлманска групировка, разказва "Форин полиси".

В ново видео, пубикувано от "Даеш" в понеделник, се появява джихадист, който говори с британски акцент и нарича британския премиер Дейвид Камерън "имбецил". След това дикторът се появява в кадър и застрелва един от петимата заложници, отблизо в тила. Смята се, че този маскиран мъж е Дхар, баща на четири деца, който до този момент си изкарвал прехраната като давал под наем надуваеми замъци за детски рождени дни. 

Дхар е познат и под името Абу Румаясах. След като бил освободен под гаранция, той отпътувал с децата си и жена си към Париж, а след това и към Сирия.

"Ако наистина е той, съм шокирана", коментира сестра му Коника Дхар. "Самата аз ще го убия. Той ще се върне и аз ще го убия", заканва се тя.

Британските власти сега проучват как Дхар е заминал за Сирия, след като не е имал паспорт, тъй като е бил пуснат под гаранция. 32-годишният Дхар вече има свой канал в YouTube, откъдето клейми Запада и проповядва радикален ислям. "Роден съм на Запад, живях във Великобритания през целия си живот, видях какво може да предложи демокрацията. Тя е много потисническа, ако говорим откровено", казва той в един от клиповете си.

Въпреки че идентичността на Дхар не е била потвърдена, британските разузнавателни служби се опитват да удостоверят самоличността на екзекутора чрез устройства, които разпознават гласове. Сестра му казва, че не е напълно сигурна дали това е нейният брат, но смята, че по-скоро е разпознала гласа му в 10-минутния клип.

"Доста прилича на неговия глас, както го помня", казва тя. 

Джихадистът от британски произход не е първият, който се повява в подобни клипове. През 2014 г. британският гражданин Мохамед Емвази стана известен като Джихадиста Джон. Смята се, че той е бил убит по време на атака от щатски дрон през ноември м.г. 

Във видеото от понеделник се появява и малко дете, което също говори с британски акцент. То заплашва да убие всички неверници. Сундай Дар, който живее в Лондон, но е от Нигерия, разпознал в момчето своя 4-годишен внук Иса. Майката отвела малкото дете в Сирия, след като се радикализирала.