НИЯ КАРАДЖОВА

Училищните директори тази година обмислят по-стриктни правила, които да отсяват кандидатите за първи клас. Всяка година по традиция след Нова година се отприщва битка за около двайсетина училища, предимно в центъра на София, нарочени за елитни. За да успеят по някакъв начин да селектират децата, директорите измисляха допълнителни критерии, някои от които обаче оставяха извън училището деца, които живеят врата до врата с него.

Затова тази година в редица училища на преден план излиза районът. В 119 СОУ дете, което живее до училище, ще получава 50 точки, а ако е на километър от училището – 20. По този начин, на каквито и други критерии да отговори то, точките, които ще получи, няма да позволят на детето от отдалечения район да изпревари това, чийто дом се намира до школото.

В 51 СОУ намаляват критериите, по които отсяваха деца, от седем на три. Отпада точката „месторабота на родителите“ - майки и бащи, които работят в трите болници, близки до училището, вече няма да имат предимство да запишат детето си там. Ако малчуганът е ходил в детска градина в квартала, това също няма да му носи точки. Много училища изваждат от списъка си и критерия „родител, работещ в системата на образованието“. Ако майка ти е учителка, това също не те класира на предна позиция. Водеща е единствено близостта на дома на детето до училищната сграда.

Директорът на 51 СОУ Асен Александров обаче признава за един друг голям проблем, чието решаване не е по силите само на едно училище. Става дума за това как се определят районите на училищата.

„Това е нещо, което трябва да бъде решено на ниво община. Ние не сме картографи и прекарваме границите на районите си по големите булеварди наоколо. В същото време малките улички остават извън нашите граници. В същото време се притеснявам, че те остават и извън границите на съседните училища. Така на практика се получава, че дете, което живее недалече от училището, на практика получава нула точки и не може да се класира“, посочва Александров.

Добрата новина е, че тази година класирането за всички кандидат-първолаци ще излезе по едно и също време – в началото на юни. Това ще спести време на родителите, тъй като няма да изчакват резултати и от други училища, за да преценят къде да запишат детето си.