САЩ ще включат в черния си списък шефовете на компаниите "Газпром" и "Роснефт" Алексей Милер и Игор Сечин, пише в. "Ню Йорк таймс". 

Двамата ще попаднат в разширения списък, който вероятно ще бъде обявен още днес. Президентът на САЩ Барак Обама и няколко европейски лидери се договориха срещу Русия да бъдат наложени нови санкции заради продължаващата криза в Украйна.

Сега ще бъдат засегнати хора, "небезразлични на руския президент Владимир Путин", заявил отлично информиран източник пред "Ню Йорк таймс".  Така властите в САЩ се надяват да привлекат неговото внимание, а също така и да ограничат достъпа му до големи финансови средства на американска територия и в щатски банки.

В сегашния черен списък също има такива хора. Сред тях са доскорошният собственик на американската нефтена компания "Гънвор" Генадий Тимченко, шефът на Съвета на директорите на банка "Русия" Юрий Ковалчук, както и братята милиардери Аркадий и Борис Ротенберг.

Специално Тимченко бил наказан, защото на властите в САЩ било известно, че Путин имал инвестиции в "Гънвор", твърди изданието. Така Вашингтон демонстрира, че макар да не налага санкции лично на руския президент, все повече и повече се доближава до него.

Връзките на Путин с "Гънвор" бяха разкрити още преди време от сайта "Уикилийкс". Според него руският лидер тайно контролира 75 на сто от тази компания, както и 4,5 процента от "Газпром". "Роснефт" пък получи голяма част от парите на компанията ЮКОС след ареста през 2003 г. и последвалата разправа със собственика й Михаил Ходорковски.

"Такива санкции са като да стоиш в кръг и по всекиго неочаквано всеки миг да може да бъде хвърлена бомба. Това е съвсем ясен сигнал", коментира миналата седмица сенаторът демократ Робърт Менендес.