Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) очаквано отложи развръзката по сагата с отнемането на лицензите на трите енергоразпределителни предприятия (ЕРП). Новата дата, до която ще се чакат допълнителни документи по казуса, е 12 май. И тогава обаче няма да стане категорично ясно в каква посока ще се развие процедурата.

ДКЕВР откри проверка срещу ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго ПРО" след като от НЕК се оплакаха, че доставчиците на ток неправомерно са си приспаднали 350 млн. лв. от фактурите си към държавната компания. Сумата е за т.нар. "зелен ток" от вятърни и соларни централи, който е по-скъп и е ангажимент на държавата да го изкупува. Преди официалното решение на ДКЕВР за откриване на процедура по отнемане на лицензите, заканата за тази мярка се чу на няколко пъти от устата на енергийния министър Драгомир Стойнев и бе потвърдена на партиен семинар на БСП в края на март.

Сега до 12 май регулаторът, който според Еврокомисаря Гюнтер Йотингер не е независим и изпълнява по-скоро марионетни функции, ще чака допълнителни разяснения от трите ЕРП-та.

"ЕВН поискаха допълнително време за да подготвят своята защита, а ние считаме, че някои факти и обстоятелства са съвместими между трите процедури и затова предоставихме тази възмжност на всички. Никога не е коментирно, че ще има трето открито заседание", каза след днешното заседание председателят на ДКЕВР Боян Боев. Според него след това регулаторът ще разгледа и анализира становищата и ще вземе решение.

Последното обаче не е свързано със срокове. 

Процедурата за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго ПРО се наблюдава внимателно от страна на Еврокомисията. На първото заседание на ДКЕВР по темата присъстваха представители на 6 посолства на държави от ЕС в София, еврокомисарят Йотингер предупреди, че България може да отнесе наказателна процедура заради процедурата, а мощни бизнес организации като Business Europe и EURELECTRIC остро я разкритикуваха, включително и с писмо до премиера Пламен Орешарски.