Лейда Гага добави към колекцията си от Златни грамофончета (2010, 2012 и 2015) и "Златен глобус" (2016). Това се случи снощи, или по наше време много рано днес, в Лос Анджелис на 73-ата церемония по връчването на наградите на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд. Засега на Гага й липсват "Тони" и "Оскар", но тя е млада, има време, ще си ги спечели. Сега я отличиха не за песен, а за най-добра актриса в тв филм или минисериал за играта й в "Зловеща семейна история". 

Наградата за песен взе британецът Сам Смит, заедно с композитора Джеймс Напиър – за Writings On The Wall от последния Бонд филм "Спектър". Но големият победител на най-големите кино и тв награди преди Оскарите – е "Завръщането" с три отличия – за най-добър филм, най-добър режисьор и Леонардо ди Каприо – най-добър актьор във филмова драма.

Добре се представи и "Марсианецът" – с награда за най-добра комедия или мюзикъл и още една за най-добър актьор в комедия за Мат Деймън. С много аплодисменти бе посрещната победата на Силвестър Сталоун при поддържащите актьори в драма за "Крийд: сърце на шампион" – не само защото ни припомни, че може и да играе нещо различно от екшън герой, а и защото може би за първи път в историята главен герой на цяла поредица (при това измислена от него) не се появява във водеща роля.

Никаква изненада няма в победата на Бри Ларсън ("Стаята") при актрисите в драма. Вече свикнахме всяка година да виждаме как Дженифър Лоурънс получава награда. Същото си случи и тази година в категорията "най-добра актриса в комедия/мюзикъл", въпреки че е леко комично филм като "Джой" да бъде наречен комедия. Лоурънс разбира се, играе много добре, но сме я виждали и в по-добри роли.

Напълно заслужено наградата за най-добра филмова музика получи Енио Мориконе за великолепния саундтрак на "Омразната осморка".

Пълният списък на победителите:

Най-добра филмова драма: "Завръщането"

Най-добър актьор във филмова драма: Леонардо ди Каприо за "Завръщането"

Най-добра актриса във филмова драма: Бри Ларсън за "Стаята"

Най-добра анимация: "Отвътре навън"

Филмов мюзикъл/комедия: "Марсианецът"

Най-добър актьор във филмова комедия/мюзикъл: Мат Деймън за "Марсианецът"

Най-добра актриса във филмова комедия/мюзикъл: Дженифър Лоурънс за "Джой"

Най-добър режисьор: Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането"

Най-добър сценарий: Алън Соркин за "Стив Джобс"

Най-добър актьор в поддържаща роля: Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион"

Най-добра актриса в поддържаща роля: Кейт Уинслет за "Стив Джобс"

Най-добра телевизионна драма: "Господин Робот"

Най-добра телевизионна комедия: "Моцарт в джунглата" 

Най-добър актьор в телевизионна драма: Джон Хам за "Момчетата от Медисън авеню"

Най-добра актриса в телевизионна драма: Тараджи П. Хенсън за "Империя"

Най-добър актьор в телевизионна комедия: Гаел Гарсия Бернал за "Моцарт в джунглата"

Най-добра актриса в телевизионна комедия: Рейчъл Блум за "Шантавата бивша приятелка"

Най-добър телевизионен филм/минисериал: "Улф Хол"

Площад Славейков