Скандал със сексуални нападения от чужденци избухна и във Швеция - със задна дата. Това стана, след като местният либерален вестник Даген Нихетер разкри че през 2014 г. по време на летен младежки фестивал група младежи опипвали и тормозели момичета, някои от които 11-12 годишни.

Изданието твърди, че повечето от нападателите били от Афганистан и че полицията е покрила случката. Арести били направени, но какво е последвало след това - не е ясно. Публикацията идва след атаките в Кьолн, които бяха прикрити няколко дни и от немската полиция, и от медиите.

ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА В КЬОЛН БИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНИ

Днес шведската полиция признала за инцидентите пред "Асошиейтед прес", но отрича да е имало "покриване" на случая.

Говорителят на Стокхолмската полиция Варг Гиландер обяснява, че е имало много сексуални посегателства, но отказал да потвърди дали става въпрос за афганистанци. Казал само:

"Това включваше млади мъже, които не са от Швеция."

Швеция, подобно на Германия, е приела огромно количество бежанци в последната година, и през 2014 г. обяви, че е отворена за всички сирийци. В края на 2015 г обаче под натиска на общините, които обявиха, че нямат повече място, пропускането на мигранти се затегна значително.

Премиерът на страната, лидер на ляво-центристите от Социал-демократичната партия Щефан Лофвен, определи инцидента като "двойно предателство" към жените, и "голям демократичен проблем" за държавата.

Шведският вестник, разкрил скандала, отбелязва, че прикриването му вероятно е за да се ограничи растящата популярност на Демократите, анти-имигрантската партия в Швеция, които сега са трета партия в парламента, но популярността им расте много в последната година. Петер Агрен, който бил организатор на фестивала, казал според вестника по повод прикриването на нападенията:

"Това беше болезнена тема. Понякога не смеем да кажем как е, защото ще помогнем много на шведските Демократи."