"ЕС трябва да се мобилизира с всички свои ресурси, за да може да приеме бежанския наплив, без това да подкопае стабилността на страните членки."

Това заяви в интервю за БНТ зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

Според нея трябва да се реши проблемът с охраната на външните граници и те да бъдат защитени, ако искаме да се запази правото на свободно предвижване в Европа.

Георгиева се надява 2016 г. да се развие по-добре, отколкото е започнала. Тя смята, че без успокояване на напрежението между сунити и шиити би било трудно да си представим как можем да доведем до положителен резултат преговорите за Сирия.

“Войната в Сирия има директно отражение и върху нас”, каза еврокомисарят.

Кристалина Георгиева припомни и събитията от Корейския полуостров, където според нея "са се събудили някои от злите духове на миналото".

"Китайските пазари също се сринаха в началото на годината и това е накарало някои да прогнозират, че се връщаме в година на рецесия", изтъкна тя.

Зам.-председателят на ЕК смята за положително, че миналата година в Париж е постигнато споразумение за промените в климата.

"През 2015 г. видяхме, че е възможно да се намери обща позиция по отношение на Иран и да има надежда за стабилизирането на региона", каза Георгиева.

Друга положителна новина е, че въпреки прогнозите, че европейската икономика ще се срине, миналата година тя се е върнала към растеж, като се очаква той да продължи и през тази година.

За 2016 г. има два много ясни и категорични приоритета, допълни Георгиева.

► Първият е да се помага на страните да се справят с бежанската криза и да се помага на бежанците там, където те са все още – в Ливан, Йордания, Турция - така че да се намали вълната към Европа.

► Вторият приоритет е да продължат инвестициите в европейската икономика. "Ние имаме първите положителни резултати в това отношение и с плана "Юнкер" вече през 2015 г.”, заяви Георгиева. Тя обясни, че само в рамките на шест месеца са инжектирани около 50 милиарда евро допълнителни инвестиции, които значат повече растеж, повече работни места. Тази година се очаква във всички страни в ЕС това, което се прави през бюджета, да допринесе за повече растеж и повече работни места.