ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
БРЮКСЕЛ—Европейската комисия даде да се разбере днес, че губи търпение от политическото боричкане в Бившата югославска република Македония (БЮРМ), след като изборите там в неделя не произведоха ясно мнозинство, а опозицията заплаши да не признае резултатите им.

„Това е много злощастно развитие за страната и всички политически лидери трябва да си дават пълна сметка за отговорността, която носят,“ заяви Петер Стано, говорител по въпросите на разширяването на ЕС в Европейската комисия.

БЮРМ от пет години чака да започне преговори за присъединяване към ЕС, но държавите-членки не определят дата за това поради несъгласия на съседните Гърция и България, преговорите на Скопие с които са в задънена улица. Докладите от Брюксел за напредъка на БЮРМ показват сериозни и хронични проблеми с независимостта на съдиите, свободата на медиите, спазването на човешките права.

Партията ВМРО на министър-председателя Никола Груевски спечели 61 от общо 123 места в еднокамарния парламент в неделя. Лидерът на социалистическата опозиция Зоран Заев, чиято партия получи 34 места, обвини управляващите, че са фалшифицирали вота и заплаши да не признае резултатите. Той поиска повторение на гласуването, но власттите отказаха.

Останалата част от местата бяха разпределени между три албански и една по-малка македонста партия (ГРОМ). Поне две от албанските групи обикновено се присъединяват към победителя в изборите за сформиране на коалиционно правителство.

Гърция иска БЮРМ да смени конституционното си име Македония, защото смята, че то съдържа териториална претенция към северна гръцка област със същото име. България настоява Скопие да подпише двустранен договор за добросъседски отношения, в който да се откаже от претенциите за „македонско малцинство“ у нас.