Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров бе освободен като магистрат, е било преждевременно. Кадровият орган е трябвало да изчака окончателното произнасяне на съда по спора дали отказът на съвета да образува дисциплинарно дело срещу Петров по предложение на министъра на правосъдието е законен и едва след това да се занимае с подадената от следователя оставка, пише "Съдебни репортажи".

Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което освобождаването на Петров е отменено, а преписката е върната на ВСС.

Както Клуб Z писа, бившият министър на правосъдието Христо Иванов всячески опита да атакува освобождаването на магистрата, известен с прякора Пепи Еврото, за когото върховните съдии написаха, че е осъществил "класическа провокация към подкуп".

Спрямо ръководеното от него следствие имаше блиц проверка на прокуратурата, която не откри никакви нарушения.

ХРИСТО ИВАНОВ: ТАКИВА СЛУЧАИ ПОКАЗВАТ ЗАЩО СМЕ ПО-ЗЛЕ ОТ РУМЪНИЯ

Съставът на сега ВАС постановява, че оставката на следователя Петров може да бъде обсъждана от ВСС, само след като съветът приключи дисциплинарното производство срещу него, ако го образува. Миналата година с друго свое решение ВАС окончателно постанови, че отказът на ВСС да преследва дисциплинарно Петров е незаконосъобразен.

Това на практика означава, че кадровият орган трябва да изпълни решението на съда и да образува дисциплинарно дело срещу следователя за уронване на престижа на съдебната власт заради извършена провокация към подкуп по делото „Цонев, Сантиров, Попов“.

„Висшият съдебен съвет е бил длъжен да изчака решаването на спора за законосъобразността на неговия отказ и едва след като този отказ стане окончателен и необжалваем правен акт да приеме решение за освобождаване на Петьо Велков Петров от длъжност по подадената от него оставка“, категорични са върховните съдии.

Въпреки това в края на миналата година ВСС „замрази“ въпроса, докато не се произнесе съдът и по законността на решението, с което оставката на Петров бе приета.

Сегашното решение на ВАС обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано от страните пред петчленен състав на съда.