Откраднати (в буквалния смисъл на думата!) графити на световноизвестния (и абсолютно анонимен) стрийт арт художник, наричащ себе си Банкси, ще бъдат експонирани в незаконна изложба, а след това и на търг за продажба, съобщи The New York Times.

Според изданието 7-те работи на Банкси са били свалени от стени в Лондон с цел да бъдат продадени на аукцион. До момента на търга графитите ще бъдат изложени на мини изложба под откровеното заглавие "Да откраднеш Банкси" (Stealing Banksy). 

Stealing Banksy е нагъл проект, създаден тази година и занимаващ се с (уж) изучаване на социалните, юридически и морални проблеми, свързани с продажбата на стрийт арт. The Sincura Group пък е организацията, която извършва отделянето на произведения на изкуството от градски стени, без да бъде нарушена целостта на изображението. Групата дава и първоначална оценка на стойността на откраднатите графити - между $250 хил. до $1 милион за отделните работи. 

Реакцията на Банкси не закъсня. На своя официален сайт художникът написа съобщение, че организираната в Лондон изложба е организирана без негово участие и разрешение. "Това шоу няма нищо общо с мен и смятам, че е отвратително на някакви хора да им се разрешава да показват чужди произведения без разрешение на автора", заяви Банкси.

Това не е първият случай, в който за сметка на художника някой се опитва да изкара пари, и то много. Преди известно време фреската Mobile Lovers беше отделена от стената на "Клемент стрийт" в Бристол и изложена в местен клуб. Собствениците на кръчмата прибираха по 5 лири от всеки, желаещ да я види, като на всичко отгоре нарекоха този чисто търгашески акт "спасяване на фреската от възможните актове на вандализъм".

Нека допълним, че Банкси е световноизвестен художник на графити именно Бристол, който предпочита да бъде анонимен. Негови графити има най-вече в Лондон, но и навсякъде по света. Повечето от тях са със социална насоченост или представляват модифицирани образи на известни картини и личности. Някои от творбите му бяха показвани законно в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра.