Днес и утре са последните дни, в които можете да подадете годишната си данъчна декларация за доходите от 2013 г.

Пропускът да го направите се наказва с глоба от 500 лева, напомнят данъчните. Също до 30 април е и срокът, в който трябва да внесете дължимия налог без върху сумата да тече лихва.

В момента в данъчните служби има големи опашки от желаещи да подадат деклараците по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица, установи проверка на Клуб Z. В централните пощенски станции също има опашки от хора, желаещи да изпратят документа с препоръчано писмо с обратна разписка. Услугата излиза около 2 - 2,50 лева за декларация. Спасение обаче има и то е в малките квартални клонове на "Български пощи".

Сега е спокойно, но утре и при нас ще е навалица, каза пощенска служителка от станция в столичния квартал "Изгрев".

В случай че все още не сте попълнили годишната декларация можете да я намерите на сайта на Националната агенция за приходите. Там документът  е в два варианта - за електронно подаване и за разпечатване с баркод. Има и подробни инструкции как се попълва.

От НАП напомнят, че с до 65% може да се намали данъчната основа за направени  дарения, ако са изпълнени определени условия. Те трябва да са описани в данъчната декларация и да е приложено съответното удостоверение за извършената благотворителност.

С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция” и/или на Центъра „Фонд за лечение на деца”. Друго данъчно облекчение, което могат да ползват българските граждани, е за дарение за културата, тоест за създаване, съхранение и популяризиране на произведения на културата в качеството им на „меценати” по смисъла на Закона за меценатството. С парите, платени за култура, може да се намали с до 15 %  данъчната основа.

До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд "Социална закрила" към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии.

Данъчното облекчение може да се ползва и за дарения в полза на бюджетни предприятия, на регистрираните в страната вероизповедания, на специализирани предприятия или кооперации на хората с увреждания, както и в полза на Агенцията за хората с увреждания; на БЧК; на културни институти и читалища.