САЩ нямат намерение да разполагат войски в България, а относно икономическите щети, които ще претърпим от санкциите срещу Русия, "напълно ни съчувстват".  Това каза в интервю за Габриела Наплатанова от bTV Хойт Брайън Ий - зам.помощник държавен секретар на САЩ. 

"Ние напълно съчувстваме и разбираме, че трябва да имаме интелигентни санции. Санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергетиката и търговията да не са повече от нужното - каза висшият дипломат, който отговаря за Европа и Евразия. - Имайте предвид, че ако не отговорим на заплахата, която Русия налага върху Украйна, ще платим по-висока цена на ниво регионална стабилност." 

На въпроса на Наплатанова - след като сме съюзник на Щатите, те ще изпращат ли войски у нас, Ий каза буквално:

"Нямаме планове да разполагаме войски тук – в България. Това, което правим, е да осъществяваме консултации с властите в София и в региона, с Полша и с Балтийските държави. Взимаме мерки да реагираме на тяхното чувство за заплаха от Русия с учения и относително скромни по размер контингенти за тренировки. До момента с България не виждаме тази нужда. Но ние винаги ще сме готови да вземем мерки да помогнем на правителството тук и на българския народ да са сигурни, ако е необходимо, че са защитени срещу външна заплаха."