Парламентът прие промени в закона за отбраната и въоръжените сили, с които се дава възможност охраната на въздушното ни пространство да се прави съвместно със сили и средства на НАТО. Гласуването бе предшествано от дълъг и разгорещен дебат, в който основният спор бе не толкова по същество за закона, а за това доколко част от депутатите, най-вече от БСП, приемат факта, че България е член на НАТО и че Варшавският договор вече не съществува.

Тон за дебата даде депутатът от БСП Атанас Зафиров, според който с тези промени на България ѝ се отнема "последната останала капчица чест". Той припомни, че в Конституцията е записано, че територията на страната е неприкосновена. Зафиров пресъздаде хипотетична ситуация, според която българското въздушно пространство се охранява от самолети на Турция.

"Това, което вие направихте с авиацията няма как ние да го оправим сега за 2 години. Само преди две години правителството на Орешарски  ликвидира люлката на авиацията.  - летище "Божурище" с мръсна заменка. Аз ли трябва да говоря за разпродаването на цялата авиация? Трябва ли отново тук да си повтаряме кой съсипа армията? Как ние ще отбраняваме държавата след като нямаме военнослужещи? Младите хора виждате накъде отиват? Няма казарма. Точно вие го унищожихте, а сега от тази трибуна плачете, че други ще охраняват нашето въздушно пространство".

Това отвърна на Зафиров Красимир Велчев (ГЕРБ). В дебата си включи и зам.-шефът на парламента Красимир Каракачанов (ВМРО).

"Ще напомня, че в мандата на г-н Станишев се промени Конституцията, с което се отказахме от военната служба. Мога да ви разказвам за българската авиация, за Одрин. Мога да ви разкажа за Чаталджа и разни други работи, ако трябват исторически лекции съм насреща. По начина, по който поставяте въпросите, все едно сте партия, която е създадена вчера. Ако не ме лъже паметта БСП още е официално за членството на България в НАТО. Недейте така да хвърляте всичко срещу сегашното ръководство на държавата. Не аз ходих да се извинявам за Възродителния процес", каза Каракачанов.

Корман Исмаилов от Реформаторския блок заяви, че не може да се съгласи с внушенията, че партньорите от НАТО не допускат да се развият отбранителните способности на България.

Ген. Михо Михов (АБВ) декларира, че парламентарната им група ще гласува против промените. Като аргумент той изтъкна, че с тях се признава ролята на България на вечен консуматор на сигурност.

"Ако някой от вас тук, в тази зала, е съгласен да даваме 10% от БВП за армията, ще имаме и кораби, и самолети, и нови танкове. Само че трябва тук да решите кое да отрежем - образованието, социалните дейности".

Това заяви Владимир Тошев (ГЕРБ). И припомни, че сме членове на НАТО, а не на Варшавския договор.

"Вие и е...те мамата".

Това каза Тошев от трибуната, говорейки за българската армия. Репликата му бе провокирана от лидера на БСП Михаил Миков, който от място подхвърли подобна реплика към Тошев.

От Патриотичния фронт заявиха, че подкрепят промените, но очакват решителни действия за възраждането на армията. ДПС също гласуваха "за", мотивирайки се, че текстовете гарантират суверинитета и националната сигурност.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин каза, че е гласувал против, защото според него този закон показва липса на загриженост за наицоналната сигурност.