Москва е уверила Вашингтон, че няма да напада Украйна, обяви американския Департамент по отбраната, след като Щатите и Европа обявиха нови санкции срещу Русия заради акциите й в бившата съветска република, съобщи АФП.

Докато западните сили засилиха натиска върху Москва през най-лошата криза след Студената война, Белият дом в понеделник вкара още тежки санкции срещу седем руски длъжностни лица и 17 фирми, близки на Путиновия режим.

ЕС обяви, че ще добави още 15 имена в своя списък, а Канада - 9 имена и 2 банки. 

Пентагонът обяви, че министърът на отбраната Чък Хагел е говорил с руския си колега Сергей Шойгу, и че "Шойгу отново е подчертал уверението си, че руските сили няма да нахлуят в Украйна".

Говорителят на министерството на отбраната Джон Кърби каза в изявление, че двамата са обсъждали редица въпроси, свързани със ситуацията в Украйна, като Хагел е искал изясняване на руските намерения в източната част на страната.

Хагел е призовал Русия да "прекрати дестабилизиращото си влияние вътре в Украйна", и предупредил, че продължаващата аагресия допълнително ще изолира Русия и ще доведе до още по-силен дипломатически и икономически санкции.

Шефът на Пентагона също така поискал съдействие от Русия за освобождаването на седемте инспектора от Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа, задържани в източна Украйна от про-руски сепаратисти. 

Москва пък отбеляза, че Шойгу е поискал Щатите да внимават с реториката си по отношение на кризата в Украйна. Кремлин обеща "болезнен" отговор на санкциите от страна на САЩ и ЕС. 

Руския заместник-външен министър Сергей Рябков пък каза пред Интерфакс, че Москва е "отвратена" от действията на САЩ, които според него показвали, че Вашингтон "напълно е загубил връзка с реалността."