Европейският съюз допълни с нови 15 имена черния списък на руснаци и украинци, които санкционира заради действията на Русия в украинската криза. Сред тях са вицепремиерът Дмитрий Николаевич Козак, и началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов. 

Още наказани са - Людмила Шецова, заместник-председател на Държавната дума, началникът на Главното разузнавателно управление на руската армия Игор Сергун, руският офицер Игор Стрелок, който организира акциите на сепаратистите в Донецкия район, министърът по въпросите на Крим Олег Савелиев, Сергей Неверов, губернаторът на Севастопол Сергей Меняйло, сенаторът от Крим и Севастопол Олга Коватиди, и сепаратистки лидери в източна Украйна.

Наказанията влизат в сила днес. Посочените лица нямат право да влизат в Евросъюза до ноември т.г. и всички техни сметки на територията на ЕС ще бъдат блокирани.

В списъка обаче не е шефът на "Роснефт" Игор Сечин например, който вече е със замразени сметки в САЩ и не може да посещава страната. Щатите бяха доста по-агресивни в санкциите, които представиха вчера, като включиха и 7 бизнесмени и 17 компании, свързани с президента Путин.

Европейската комисия готви още санкции от икономическо естество, но за момента не е ограничило нито една руска компания - част от държавите в ЕС, сред които и България, разчитат на близките си търговски връзки и руската енергия.

„Ако в Брюксел именно така се надяват да стабилизират ситуацията в Украйна, то това очевидно показва пълно неразбиране на вътрешнополитическата ситуация в тази страна и директна покана към местните неонацисти да продължат да вършат беззаконния и да се разправят без съд с мирното население на Югоизтока”, се казва в отговор на МВнР на Русия. 

Самозваният кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов пък обяви, че докато не паднат евросанкциите няма да пусне заложниците от мисията на ОССЕ.

"Те са мои гости и ще останат у нас, докато Брюксел не вдигне наложените наказания", закани се "градоначалникът".

Очевидно в опит да намери разрешение на кризата и да бъдат освободени евронаблюдателите утре в Киев пристига генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер. Това съобщи министър на външните работи на Украйна Андрей Дещица.