Точно до 30 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2014 г., показва традиционното годишно проучване на Института за пазарна икономика. Образно казано това е денят, в който гражданите ще спрат да се трудят за правителството и ще започнат да работят за себе си.

Датата показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата. Институтът я нарича Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2014 г. година денят на свобода от правителството се пада точно преди т. нар. „Ден на труда”, който е традиционно неработен ден.

В България денят на свобода от правителството традиционно се пада някъде в края на април или началото на май, като по-ранното му настъпване през последните 5-6 години се дължи до голяма степен на притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

"Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми", обясняват експертите от ИПИ. Заемите, обаче, рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината, категорични са те.

Продължавайки със символичната сметка, от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014.

Най-много дни през 2014 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 36 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. За осигуровките ще ни трябват 27 дни – 19 дни за социално осигуряване и 8 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за 7 дни. Други 7 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси. Имуществени данъци ще ни костват 3 дена.