Правителството сега е по-застрашено, отколкото по времето на най-големите протести. В политиката има мъртво вълнение, което не се знае накъде ще избие. Тази теза разви политологът Първан Симеонов от "Галъп Интърнешънъл" на традиционното представяне на анализа на политическата ситуация, което институтът "Иван Хаджийски" прави всеки месец.

През април според него партиите се въздържат от резки движения, от политически действия се преминава към политически знаци. Същевременно все повече политически сили искат оставката на кабинета. Към ГЕРБ и Реформаторския блок се присъединяват, според Сименов, и "България без цензура", и АБВ, подобни заявки идвали и от "Атака". Затова и правителството било в много по-несигурна ситуация, отколкото по времето на най-многобройните опозиционни протести. Европейските избори няма да решат нищо, ще поставят началото на нов политически епизод, обясни Симеонов.

Един от големите въпроси на изминалия април е защо от ГЕРБ не отиграха топката, която ДПС им подаде като сложи Делян Пеевски на второ място в листата си, твърди социологът. 

През март ГЕРБ си върна опозиционната роля - събра и внесе подписката за референдума, застана редом до "Протестна мрежа", "Раннобудните студенти". През април се предполагаше, че ще има някаква ескалация на действията на партията. Нищо такова не се случи.

Защо ГЕРБ не се възползва от ситуацията с Пеевски. Има два възможни отговора - "толкова си може" и "Бойко Борисов е уплашен от нещо".

Възможно е и това да е опит на Борисов да се приближи към ДПС, предположи политологът.

ДПС повишава цената си

Европейските избори няма да се етнизират, смята политологът Димитър Ганев. "Атака" е на друга линия - външна, т. е. залага на русофилството. ДПС повишава цената си, това показва поведението към ГЕРБ. Движението отново преминава от ролята на партньор в балансьор. Ганев се застрахова, че това не трябва да се чете като начало на коалиция с ГЕРБ. Това е първа стъпка в една посока, която тепърва ще се наблюдава в поведението на ДПС, смята Ганев.

Пеевски беше поставен в политическия изолатор и сега емигрира като евродепутат, каза проф. Петър-Емил Митев. Не смее да ходи в българския парламент, но сега отива в Европейския парламент, добави той. Според Андрей Райчев това било начин Лютви Местан да се освободи от един въпрос, от едно тежко наследство.

Райчев видя центризъм в ББЦ

Бареков е изцяло обърнат към публиката, новият Яне Янев, но Красимир Каракачанов дава заявки, че ББЦ ще  е осъзнато центристко движение, смята социологът Андрей Райчев. Той обаче не подкрепи твърдението си къде вижда центристките елементи в програмата на формацията с конкретни примери, а се позова на интервю на Каракачанов в пресата.