Пресцентърът на Движението за права и свободи разпространи писмо от групата на европейските либерали и демократи (АЛДЕ), което отхвърля информациите за опити ДПС да бъде убедено да не включва Делян Пеевски в листата си. 

"Всяко предположение, че г-н Верхофстад се е намесил в избирателния процес по отношение на г-н Пеевски или някой друг, е напълно невярно", пишело в писмото.

Повод за тази необичайна реакция - партия да информира, че сама реди листите си - стана публикация в базирания в Брюксел сайт EurActiv, че лидерът на либералите Ги Верхофстад се опитвал да убеди ДПС да не включва Пеевски в листата си.

Според изданието, бившият белгийски премиер е говорил и с водача на листата и досегашен евродепутат Филиз Хюсменова, и с лидера на партията Лютви Местан. EurActiv цитира свои неназовани източници от групата на либералите и нарече Делян Пеевски "символ на задкулисно брокерство".

Още снощи АЛДЕ отрече пред Клуб Z тази информация. Реагира и Филиз Хюсменова:

"Заявявам, че г-н Верховстад не е разговарял лично с мен по темата за листата на ДПС, хората в нея и тяхното подреждане, включително и за г-н Пеевски. Също така по никакъв друг начин не е изпращал послание към мен по тези въпроси", каза водачът на листата на ДПС вчера.

24 часа по-късно ДПС реши да дообясни, че никой не е правил опити да ги откаже от идеята да изпратят Делян Пеевски в Европейския парламент.

"Г-н Верхофстад твърдо вярва, че е работа на всяка партия да избира кандидатите, които тя смята за най-подходящи да бъдат нейни представители в Европейския парламент. Ролята на г-н Верхофстад не е да упражнява контрол или да съди качествата или пригодността на всеки кандидат от всяка либерална и демократична партия в Европа. Решението за българските евродепутати е изцяло в ръцете на българските политически партии и накрая в ръцете на българските граждани пред избирателните урни", се казва още в писмото.

Прави впечатление, че евролибералите отричат информацията за намеса, но не изразяват подкрепа за така подредената листа на ДПС. 

Делян Пеевски е на второ място в листата с кандидати за Европарламента и според всички проучвания избирането му е сигурно.