Битовият потребител по закон би трябвало да може да сменя своя доставчик на ток, коментира пред Би Ти Ви Константин Константинов, изп. директор на Българската независима енергийна борса.

Вчера беше първата реална сесия на електронната платформа, на която се определиха цените за доставка на енергия за днешния ден.

"Като енергийна борса имаме за задача да осигурим организирано търговско място, на което да срещнем търсенето с предлагането. Боравим с търговски чувствителна информация и всеки участник знае само своите оферти. Дори и след като има сделка вие де факто не знаете откъде я купувате. Продавачите също не знаят физически на кого продават", обясни механизма на работа на платформата той.

Енергийната борса е пазар на електроенергия на едро, на който участват производители, търговци и потребители на енергия. Минималната мощност за покупка е 100 киловата.

"Смяната на доставчика на ток за един потребител зависи от конкретния профил на консумация", казва Константинов. "Ние трябва много добре да разгледаме колко ток и кога най-вече използваме, и всеки би могъл да прецени дали да предприеме този ход в зависимост от предложението", казва той:

"Хубавото при наличие на енергийна борса, особено когато започнем да боравим с големи обеми, е, че данните ще са пазарна индикация за всеки час на доставка през следващия ден. След като имаме референтна цена, на регулатора КЕВР ще остане само да регулира мрежовите услуги."

Ние създаваме и поощряваме конкуренцията на даден пазар, казва Константинов, който не пожела да се ангажира с мнение по въпроса дали енергията за битовите потребители ще поевтинее или ще поскъпне поради наличието на енергийна борса.