Шпионинът Едуард Сноудън, който разкри милиони тайни на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност на САЩ, е решил да води преговори с американските власти да му опростят греховете. Агентът се укрива в Русия, но се надява да се върне в Щатите.

Преговорите започнали още през лятото на миналата година, но едва сега излизат на бял свят. Сноудън се моли за споразумение, което да намали възможното наказание за неговото деяние. Все още обаче не е постигнат никакъв компромис от двете страни.

Любопитното е, че Сноудън е представляван в преговорите от американския адвокат Плато Качерис. Той е защитавал в миналото американци, станали съветски и руски информатори и работили за службите на Москва. Естествено юристът е отказал каквито и да било коментари по случая. 

Сред клиентите на Качерис са били агентът на ФБР Робърт Хенсен и агентът на ЦРУ Олдрич Еймс. И двамата са били уличени в шпионаж в полза на СССР. Процесите им бяха шумно отразявани в цял свят. И в двата случая адвокатът е успял да намали наказанието им от смъртна присъда на доживетен затвор.

Качерис е бил адвокат и на Моника Люински, с която президентът Бил Клинтън имаше любовна афера и по специално при предявения от нея иск към господаря на Белия дом. През 70-те години на миналия век адвокатът е бранел и главният прокурор Джон Мичел в разразилия се скандал с подслушванията "Уотъргейт".

Шпионските централи в САЩ не знаят колко точно архивни материали е задигнал Сноудън. Самият той твърди, че е грабнал около 1,7 милиона секретни файла. Най-страшните тайни ще бъдат разбулени само при негова смърт, според волята му.

Както е известно публикуваните материали, от откраднатите от Снойдън документи, доведоха до огромни скандали в САЩ. Оказа се, че милиони хора по света са подслушвани. Милиарди са архивираните електронни пощи и SMS на милиони хора на планетата. Стана ясно, че САЩ подслушват дори най-близките си съюзници като германската канцлерка Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и френският президент Франсоа Оланд.

Президентът Обама се оправда, че всичко това се прави в интерес на националната сигурност и обеща повече да не подслушва партньорите си.