Седмо президентско вето отхвърли парламентът на извънредното си заседание днес. Със 127 гласа "за", без "против" и "въздържали се" депутатите игнорираха възраженията на Росен Плевнелиев към Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Нямаше гласували "против" и "въздържали се". Ветото бе отхвърлено от народни представители на БСП, ДПС и "Атака", а ГЕРБ не участваха в гласуването.

Президентът оспори текстовете, които предвиждат право на собственост върху земеделски земи да може да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в Република България повече от 5 години. Според Плевнелиев това противоречи на Конституцията, която дава право на българските граждани и юридически лица да придобиват земя без ограничения.

Законодателната промяна въвежда забрана за български граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, посочи президентът. Според него над 2 млн. българи зад граница няма да могат да придобиват собственост върху земеделска земя.

"Не се въвеждат никакви ограничения върху българските граждани, защото всеки български гражданин е пребивавал поне 5 години в България в своя живот и опасенията на президента са напълно неоснователни", подчерта председателката на земеделската комисия в парламента Светла Бъчварова. Според нея разпоредбите на закона осигуряват напълно еднакво третиране и равни възможности за придобиване на право на собственост върху земеделски земи на българските граждани и на гражданите на другите държави-членки на Европейския съюз и не въвеждат дискриминационни критерии, основани на гражданство, произход или на друг признак.

От "Атака" пък призоваха ръководството на Народното събрание да направи всичко възможно, за да осигури присъствието на Росен Плевнелиев в залата, когато се разглеждат върнатите от него закони.

"Нека бъде тук и да защити своята позиция, а не да го прави по този инфантилен начин чрез публикуване на страницата на президентството – това не е сериозно. Той трябва да бъде тук, да изложи аргументи и да се черви пред нас, а ако трябва ще му осигурим и едно "Лего", за да не му е скучно", каза атакистът Десислав Чуколов.