Европейската централна банка трябва да засили програмата си за стимули най-късно до март поради нарастващи съмнения за възстановяване на икономиката на еврозоната, казва президентът на институцията Марио Драги, предаде Блумбърг.

Драги даде пресконференция, след като днес бордът на ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва в еврозоната на рекордни ниските 0,05% годишно.

"Рисковете за забяване нараснаха на фона на увеличаващи се неизвестности пред перспективите за ръст на развиващите се пазари", коментира Драги във Франкфурт. "Затова е необходимо да прегледаме и вероятно, преосмислим, нашата позиция за монетарната политика по време на следващото заседание", добави той.

ЕЦБ е изправена пред риска нейният пакет от отрицателни лихви и изкупуване на облигации за поне 1,5 трлн. евро да не даде ефект за желаното увеличение на инфлацията поради забавянето на китайската икономика, което охлажда глобалния растеж.

ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ПУСКА ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ПАРИ

Драги не даде подробности за евентуална бъдеща намеса на пазара. Следващото заседание на борда на директорите на институцията е на 10 март.

По-рано през деня ЕЦБ остави без промяна лихвата, която плаща на държаните от централните банки в нея депозити от минус 0,3% и лихвата по кредитите на финансовите институции от 0,05% годишно.

От думите на Драги стана ясно, че нивата на лихвите ще останат непроменяни в по-продължителен период.

Еврото днес поевтиня с 0,7% спрямо долара, като се разменяше за $1,0809. БНБ обяви курс от 1,79549 лв. за американската валута.