НИЯ КАРАДЖОВА

Децата, които догодина ще бъдат в пети клас, може да учат история без учебници през първия срок. Това е един от вариантите, които просветното министерство обмисля, ако новите учебници закъснеят. Догодина с новия училищен закон влизат в сила и нови програми, като петокласниците вече няма да учат българска, а световна история. Предишната идея бе децата да учат този предмет от учебниците за седми клас, в който в момента се изучават праистория и античност. Министърът на образованието Тодор Танев заяви, че важното са не толкова учебниците, които са средство за самоподготовка, колкото това как самите учители спазват преподаването на новите елементи от учебната програма.

 "Лично аз имах един учител в Първа английска, който никога не използваше учебници", допълни той. 

Що се отнася до опасенията на учители, че децата в пети клас може да се наложи да учат по учебниците за седми, които са с по-сложни понятия, Танев уточни, че проблем с термините може да има при точните и природни науки. "Конституция навсякъде е конституция и пирамида е пирамида", каза още той. 

По думите на Тодор Танев в момента в заповедта за новите учебници е направен "максимумът на административното творчество". Той има предвид това, че на издателите се дава възможност всеки месец на десето число да внасят заготовките на онези учебници, които са готови да предложат. Самите издатели обаче, които смятат сроковете за кратки, вече са обжалвали в съда чрез асоциацията си. 

"Аз съм съгласен, нека съдът да се изкаже. Аз бих  посъветвал издателите да поискат чрез депутатите в закона да се заложи известно закъснение за първи и пети клас", каза още министърът.

Той уточни, че няма право сам да повдигне въпроса пред законодателната власт, това можело да бъде извършено само от Министерски съвет  като орган. Танев уточни, че ако в една и съща година се наложи да се правят и допечатки на стари учебници, и отпечатване на нови, това ще натовари бюджета.